facebook
twitter

България

Квотите за работа за хора с увреждания са пред провал

При близо 6000 задължени фирми позициите за такива служители са едва 2800
511
Илияна Кирилова

Квотите за заетост на хората с трайно намалена работоспособност са на път да разрешат незначителна част от проблемите на най-уязвимата социална група. Една от причините за това е големият дисбаланс в търсенето и предлагането на работна сила с намалена работоспособност в различните населени места на страната, сочи справка на Агенцията по заетостта, изготвена за "Сега". Към началото на август бизнесът е обявил 2846 свободни позиции за хора с трайни увреждания, като 1701 от обявените свободни работни места са в изпълнение на квотните задължения на фирмите по Закона за хората с увреждания. Въпреки че общо регистрираните в бюрата по труда хора с увреждания са малко над 11 хил. души, интересите на двете страни на пазара на труда трудно се срещат. Данните в анализите на Агенцията по заетостта сочат, че сред безработните с увреждания преобладават хората над 50-годишна възраст, те са 64.1%. Над половината от лицата с увреждания са със средно образование - 56.6%. Без квалификация и специалност са 41.1%, а със специалност са едва 35.3%.

Най-голям глад за подходяща работна ръка за запълване на квотите има в София, където търсенето надвишава предлагането. Обявените вакантни длъжности, подходящи за хора с намалена работоспособност, са 911, докато регистрираните в столичните бюра по труда лица с трайни увреждания са със стотина души по-малко, или 796, сочи справка в Агенцията по заетостта. Пак според статистиката на АЗ най-малко търсещи работа лица с функционални и ментални дефицити спрямо общия брой регистрирани безработни има в Сливен (4.3%) и в Бургас (4.4%), а най-голям процент -  в Смолян (9.8%) и в Перник (9.5%). В Сливен до момента е заето само едно от обявените девет работни места, подходящи за трудоустроени. В Бургас от 29 вакантни позиции, незаети остават 13. В Перник пък обявените работни места за хора с намалена работоспособност са само две, но и за тях няма кандидати. Смолян пък се очертава като лидер както в търсенето, така и в предлагането - при 72 заявки от страна на работодателите заетите до момента са 71. 

За да изпълнят вменените им отговорности от началото на април, когато влезе в сила правилникът за прилагането на закона, 680 работодатели са подали уведомления в бюрата по труда за посреднически услуги при намиране на нужната им работна ръка сред хората с трайни увреждания. В същото време само 218 лица с намалена работоспособност са се оказали подходящи за заемане на съответните вакантни места и са насочени към тях от трудовите посредници. 

Изискването за разкриване и приспособяване на специфични работни места засяга около 6 хиляди големи и средни предприятия. Тези от тях, които са със средносписъчен състав от 50 до 100 души, трябва да разкрият по едно работно място, а задължението при персонал над 100 души е 2% от работните места. От национално представителните организации на работодателите обаче неведнъж са подчертавали, че голяма част от квотно задължените фирми не развиват дейност в столицата, а в по-малки и отдалечени от столицата населени места.

За всяко незаето работно място работодателите ще плащат ежемесечни суми в размер на 30 на сто от минималната работна заплата, т.е. 168 лв. тази година. Очевидно повечето задължени фирми ще са принудени да приемат именно този вариант.

 

РЕГЛАМЕНТ

Срокът, в който бизнесът можеше да се обърне към бюрата по труда и да потърси помощ при изпълнение на вмененото му задължение, бе до 2 юли. За 680-те работодатели, които са се възползвали от тази възможност, в момента тече вторият гратисен период от 3 месеца, в който трябва да пригодят работните места според спецификата на заболяването на бъдещите си служители.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Двойно повече хора с увреждания работят
Бизнесът иска да се зачитат само платени осигуровки

22.11.2019

ИСКРА ЦЕНКОВА

1432 2
Работодателите напускат Тристранния съвет заради болничните

26.11.2019

768 14

Коментари

9101

Мечешка услуга се прави на инвалидите. 

Колкото по-малко изисквания има за приемането на такива хора, толкова повече ще бъдат наемани на работа. 

И най-важното изискване е да може да се освобождават безпроблемно от работа когато работодателя прецени, в смисъл - както всички останали работници, без никакви допълнителни защити. Защото с тези защити никой работодател не назначава хора с увреждания. И по-евтино ще му излиза да плаща глобата. Пък има 100 начина да се заобиколи изискването. 

Martin Tarpev
снимка на Martin Tarpev

Ами това се предвиждаше. Написал съм го още като се разглеждаше мярката, ама политиците от логически анализи не се интересуват

 

Квоти за унижение на хора с увреждания

https://martintarpev.wordpress.com/2018/08/23/%D0%...

 

Квоти за унижение на хора с увреждания 2

https://martintarpev.wordpress.com/2018/12/10/%d0%...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×