Медия без
политическа реклама

Квестори ще бъдат наказани заради нарушения на изпитите в 7-и клас

СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Учениците са ощетени, но няма да бъдат компенсирани.

Членовете на изпитната комисия в Шесто основно училище "Св. Никола" в Стара Загора, организирала и провела изпита по математика от националното външно оценяване в 7-и клас, ще бъдат санкционирани заради допуснати нарушения в изпитния ден. Това обяви началникът на РУО-Стара Загора Татяна Димитрова пред БНР.

"Проверката на регионалното управление по образованието все още не е приключила, но при разговорите директорът на училището и председателят на изпитната комисия признаха, че не са предоставили формулите по математика на всички ученици в първата част на външното оценяване, както би трябвало, а във втората“, коментира Димитрова по повод сигналите на родители на деца, явили се на изпит в школото. Те алармираха, че при раздаването на материалите в началото на първата част на НВО по математика учениците не са получили листовете с математически формули - част от комплекта, което е в нарушение на указанията и инструкциите на МОН.

"Нямаме обясненията на замесените в случая. Проверката е обстойна, обхваща голям кръг от хора, включително организацията, квесторите… Ще проследим как са се справили ощетените ученици и дали има драстично намаляване на броя точки, които са получили, особено в първата част. Необходимо ни е малко време да анализираме резултатите на тези ученици от това училище и да ги сравним с оценките на други училища и в Стара Загора, и в страната“, поясни Димитрова. По думите й РУО ще бъде "безкомпромисно и ще има санкции за всички участници в този процес". Учениците обаче няма как да бъдат компенсирани, защото резултатите от изпита вече са факт, призна тя.

 

СТРЕС

„Има нарушение и неравнопоставеност. Наличието на формули е нито необходимо, нито достатъчно условие за постигането на крайния резултат… Случаят е показателен, че системата е стресирана по отношение на родители, на ученици, на учители. Непрекъснато се правят промени във форматите и това естествено това води до грешки“, коментира пред БНР Любомир Любенов, бивш шеф на РУО-Стара Загора.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?