Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кирил Петков се срещна с Ердоган в Анталия

12 Март 2022Обновена
МС

Премиерът Кирил Петков разговаря с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Двустранната среща беше в Анталия, където се провежда второто издание на Световния дипломатически форум,  съобщи правителствената информационна служба.
Акцентите в разговора: добросъседските отношения между България и Турция, както и желанието за по-активно сътрудничество в енергийния сектор, в сферата на икономиката, инфраструктурата и отбраната. Кирил Петков и Реджеп Тайип Ердоган отбелязаха напредъка и добрата работа по време на двустранните срещи на министрите на транспорта и предприетото за облекчаване на трафика на ГКПП-тата. 
Те са обсъдили възможностите за подобряване на транспортната свързаност и изграждането и подобряването на пътните връзки, включително между Пловдив и Истанбул. Турският президент поздравил българския премиер за волята на правителството да пребори корупцията и да реформира съдебната система. Двамата се съгласили, че тези политики ще привлекат и повече инвеститори. 
Петков приветствал Ердоган за лидерската му роля в дипломатическите разговори между Украйна и Русия. 
По-рано премиерът Кирил Петков участва във втория ден на Световния дипломатически Форум. В рамките на панела лидерите обсъдиха темата за промяната.  Премиерът подчертал, че условието да направиш промяна в обществото и в политиката е това да си независим. 

Разговорите продължили около два часа при затворени врати.

На срещата от турска страна присъствали вицепрезидентът Фуат Октай, директорът на Управлението за връзки на турския президент Фахретин Алтън, директорът на Националното разузнаване Хакан Фидан и говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Омер Челик. А от българска страна са Лена Бориславова и Весела Чернева.

На същия форум е и делагация от ДПС, която се срещна с външния министър Чавушоглу. 

Ключови думи:

Петков, Ердоган, Анталия

Още по темата