facebook
twitter

България

Каракачанов намери още проблеми в сделката за F-16

Защо да плащаме пак за обучение на пилотите по английски, пита военният министър
1531
Илияна Кирилова
Военният министър Красимир Каракачанов или го играе лошия в сделката с изтребителите, за да извоюва по-добри условия, или наистина е на път да я разтегли непоправимо във времето.

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов продължава да поставя под съмнение сделката за закупуването на американски изтребители F-16, като изтъква нови и нови проблеми с нея. След като миналата седмица заяви, че част от предложенията в ценово отношение не са задоволителни, вчера пред Нова телевизия Каракачанов директно обяви, че исканата от САЩ цена е "по-висока от очакваното, и то неоправдано по-висока".

Когато ви кажат, че нещо струва 5 лева, а то реално струва 3 лева, нормално е да кажеш: ”Момчета, няма логика, откъде идва тази цена? На пазара всеки се опитва да спечели”, коментира Каракачанов. За сравнение той използва чаша в телевизионното студио на Нова телевизия. Каракачанов все пак обяви, че преговорите продължават и че се прави опит да се свали цената по някои от компонентите на евентуалната сделка.

Той изрично натърти, че при разговорите не става въпрос да се намалят способностите на изтребителите за сметка на намаляване на цената. "Не става въпрос за рязане на способности, например да се свалят ракетите... Тук не става въпрос за това, което говори президентът, че искаме да намалим цената за сметка на способностите на самолета, т.е. да му отрежем ракетите, въоръжението, навигация и т.н. Ние говорим за комплекта от способности, които един самолет трябва да има", обясни министърът.

За пример откъде може да се сваля цената Каракачанов посочи езиковото обучение на пилотите. "Пилотите, които ще изпратим, са минали през езикови курсове, минали са през обучение в САЩ. Има ли смисъл отново да плаща държавата за едно езиково обучение, което до голяма степен ще бъде формално”, попита той. Според него имало "подобни такива нюанси, пера в проекта за договор, който се изработва" и те трябвало да "бъдат изпилени, защото е излишно да бъде плащано от българския данъкоплатец”.

Голям проблем пред договора със САЩ е и постоянната американска практика при покупка на тяхно въоръжение задължително да се плаща цялата сума. Българските правила обаче предвиждат разсрочено плащане. Ако се стигне до плащане накуп, то със сигурност биха се поставили под съмнение и другите паралелно движени проекти за модернизация на армията - производството на два кораба и закупуването на 150 бронирани машини за Сухопътните войски. 

КОНТЕКСТ

Кабинетът твърдеше, че през юни - най-късно юли сделката за изтребители може да мине през българския парламент. В момента обаче това изглежда трудно осъществимо. Само преди няколко седмици Борисов допусна възможността да преговаря лично с американския президент Доналд Тръмп. Срещу избора на американските самолети пък твърдо са президентът Румен Радев и БСП.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Долар-лев

06.06.2019

Румен Белчев

1428
Каракачанов допусна провал на сделката за F-16
Правителството планира да приключи преговорите за F-16 през лятото

13.03.2019

973 12

Коментари

PARAGRAF22

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов продължава да поставя под съмнение сделката за закупуването на американски изтребители F-16, като изтъква нови и нови проблеми с нея

 Тоя си подритва трудовата книжка,,,

Утринен зов

Не знам какви са му мотивите, но КК приятно изненадва. Пу, пу.

дъртреалист

Човекът е умен, не се дава да го употребят и после да го хвърлят като ползвана хартийка.

От самото начало се знаеше, че задокеанието държи ББ за гема и ще го (НИ) наведат максимално чрез самолетите.

Само че всичко е на ачик...

 И сега въпроса е - кой ще си сложи главата в торбата, срещу едни пари... И да се зачеркне от публичното пространство...

Е, ... с КК не минава...

Само да не вземе сега да се разболее тежко... пу, пу!

 

kokaracho

Срещу избора на американските самолети пък твърдо са президентът Румен Радев

Не е хубаво да се лъже, г-н Димов. Рискувате да ви помислят за тъп журналист. Президентът е против параметрите на офертата педложена от американска компания.  

Влез или се регистрирай за да коментираш

×