Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Информационно обслужване" ще слага камери в изборните секции

Зам.-министър хвърли оставка заради странни назначения в дружеството

15 Февр. 2023Обновена

Гражданите, партиите, неправителствените организации и обществеността ще могат да наблюдават онлайн, в реално време целия процес в секционните избирателни комисии по преброяването на гласовете и съставянето на протокола след края на изборния ден. Това става ясно от съобщение на правителствената пресслужба. 

Видеонаблюдението и видеозаснемането на преброяването на гласовете ще бъде осъществявано чрез специално разработена за целта информационна система, се казва в съобщението. На заседанието си днес министрите решиха да се възложат на „Информационно обслужване“ АД дейностите по системна интеграция, свързани с техническото осигуряване на видеонаблюдението в реално време и видеозаснемането след края на изборния ден в секционните избирателни комисии при преброяването на гласовете и съставянето на протокола.

По този начин Министерството на електронното управление ще изпълни и задълженията си, произтичащи от чл. 57, ал. 1, т. 34 от Изборния кодекс, се казва още в съобщението. 

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие преди седмица реда и условията за видеонаблюдение и видеозаснемане в изборния ден. Устройството за видеонаблюдение ще се включва от председателя на СИК след обявяване на гласуването за приключило и ще се изключва от него след подписване на протокола на СИК от всички членове на СИК
Резолюцията на камерите трябва да позволява разчитането и разпознаването на номерата на хартиената бюлетина, на бюлетината от машинното гласуване.
ЦИК реши още къде няма да има камери - в секциите за гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в болници, домове за стари хора, в затворите и арестите, на корабите.Без видеозаснемане и ще бъдат и избирателни секции извън страната
От секциите, в които има камери, ще има стрийм на живо, а запис - след края на изборния ден.

ОСТАВКА

Заместник-министърът на електронното управление Благовест Кирилов бе освободен днес от поста със заповед на служебния премиер Гълъб Донев. От съобщението на правителствената пресслужба се уточнява се, че Кирилов е напуснал поста по собствено желание.

Кирилов публикува пост във Фейсбук, в който обяснява, че е решил да подаде оставка заради "Информационно обслужване". "Има неща, с които не мога да направя компромис. Една от основните задачи, които си поставих, преди да приема поста в служебния кабинет, бе повече прозрачност в "Информационно обслужване" АД. За съжаление, това не се случи", пише вече бившият зам.-министър, като изразява съмнения в честността на  предстоящите избори:

Той разкрива, че конкурсът за попълване на борда на дружеството с двама нови членове е приключил по странен начин. Първият в класирането сред кандидатите в конкурса, проведен от Агенцията за публичните предприятия и контрол, по незнайни причини в крайна сметка не е назначен. 

 

 

Още по темата