facebook
twitter

България

И БСП влезе във фронта срещу новите центрове за мигранти

Според левицата строенето на нови лагери ще стимулира връщането на повече чужденци към България
224
Снимка: Архив
Новите бежански лагери ще са с общ капацитет 3000 души.

След протестите в Малко Търново плановете на МВР да строи нови миграционни центрове предизвикаха и политически скандал. Обществената поръчка за новите лагери беше обявена на 13 март, като от нея става ясно, че силовото ведомство ще плати 8 313 900 лв. без ДДС за построяването на три площадки с водопровод, канализация, елзахранване, осветление и видеонаблюдение, които ще бъдат оградени от масивна стена. Върху тях ще се поставят двустайни спални фургони от контейнерен тип. Парите са осигурени от европейски фонд „Убежище, миграция и интеграция”.

Лагерите, които ще могат да приютят общо над 3000 души, ще се намират в Елхово, Малко Търново и Любимец. Това се случва въпреки уверението от председателя на парламентарната комисия по вътрешна сигурност Цветан Цветанов, че през последните две години има нулев миграционен натиск.

„Левицата е против изграждането на подобни центрове и искаме да питаме управляващите дали се крие информация от българската общественост за връщане на мигранти към България от Западна Европа, предимно от Германия“, призова Елена Йончева, говорител на ПГ на БСП и водач на листата на партията за евроизборите. „В момент, когато миграционният натиск е на практика нулев по нашата граница, а анализите не показват опасност от нова бежанска вълна в обозримо бъдеще, да се правят подобно проекти е ненужно. Само и само да се усвоят едни средства от ЕК. За пореден път едни средства да се разпределят на близки до властта фирми“, коментира и Кристиан Вигенин.

От БСП питат правителството дали съществува връзка между въпросната обществена поръчка и решението на Съда на ЕС отпреди няколко дни, което на практика позволи на германските съдилища да връщат обратно мигранти в страните, от които те са влезли на територията на Съюза. „Когато се изгражда такъв капацитет, рано или късно той ще влезе в употреба. Опасяваме се, че той дори допълнително може да стимулира връщането на мигранти. Това противоречи на българския национален интерес“, категоричен е Вигенин.

От левицата смятат, че по-разумен подход би било обществената поръчка да се прекрати, а средствата - предоговорени и насочени към допълнителни мерки за охрана на границите ни.

Изявленията на БСП предизвикаха специална пресконференция на зам. вътрешния министър Красимир Ципов. Той обяви, че грантовото споразумение за изграждане на площадките е сключено от служебното правителство на президента Радев. Ципов отвърна на удара с контраудар. „По същото време на това правителство беше приключена една друга процедура. Беше сключен договор за доставка на 290 високопроходими автомобила. Същата процедура в момента е обект на проверка от ОЛАФ. Хубаво е Елена Йончева да отиде да поговори със служебния министър Пламен Узунов и да попита защо в момента ОЛАФ проверява тази поръчка“, изтъкна той.

КАПАЦИТЕТ

Миграционната статистика обаче красноречиво показва, че бежанският поток към Европа през България е намалял, като не броим нелегално преминаващите транзит. Хората, потърсили убежище в България, са 222-ма. Капацитетът на центровете за настаняване на Държавната агенция за бежанците е запълнен едва на 7.3% - от 5190 места са заети едва 380. Отделно дирекция "Миграция" към МВР разполага с още 700 места за настаняване.

Ключови думи:

лагер, бежанци, поръчка, МВР
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Цацаров и МВР искат по-тежки наказания за проповядване на фашизъм

18.07.2019

460 10
Младен Маринов: Държавата не влиза във футбола, а го подкрепя

17.07.2019

38
74 българи всеки ден са емигрирали в Германия през 2018 г.

17.07.2019

318

Коментари

Slava
снимка на Slava

Нещо за проверката на ОЛАФ?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×