Медия без
политическа реклама

Гражданите си върнаха правото да разместват партийните листи

Промените в Изборния кодекс бяха приети въпреки съпротивата на НФСБ

28 Март 2019
Снимка: Архив

Българските граждани ще имат реален шанс да разместят наредените от партийните централи листи с кандидати за предстоящите европейски и местни избори. Това стана възможно, след като вчера парламентът окончателно възстанови ниските прагове на преференциалното гласуване, които ГЕРБ, ДПС и НФСБ рязко завишиха в средата на февруари до абсурдно високи нива.

Скандалът, който избухна тогава, както и обвиненията срещу ГЕРБ, че задкулисно работи с партията на Ахмед Доган срещу правата на гражданите, принудиха премиера Бойко Борисов лично да се намеси. Той разпореди на своите депутати незабавно да възстановят преференциалното гласуване в предишния му вид. Така ги вкара в парадоксална ситуация, тъй като междувременно президентът Румен Радев беше наложил вето над промените в изборното законодателство. Хората на Борисов бяха принудени още веднъж да гласуват в подкрепа на високите прагове, за да отхвърлят ветото, а след това да разгледат и одобрят законопроект, с който връщат ниските прагове.

Окончателно одобрените вчера текстове гласят, че при парламентарни избори даден кандидат ще трябва да получи поне 7 на сто от гласовете, подадени за неговата политическа сила, за да се изкачи нагоре в листата. Толкова ще трябва да вземат и претендентите за общински съветници на местните избори, които ще се проведат през есента. При европейски избори, каквито предстоят на 26 май, кандидатите за евродепутати трябва да съберат минимум 5 на сто.

ГЕРБ и ДПС напълно се отказаха дори да коментират темата за преференциалното гласуване. Единствено от НФСБ продължиха да упорстват, че ниските прагове са грешка, тъй като създават условия за контролиран, корпоративен и купен вот. Хората на Валери Симеонов даже предложиха прагът за общински съветници да се вдигне до 20 на сто. „Досега в малки общини имаше възможност със стотина гласа да се пренареди цяла листа. Иначе казано, само с гласовете на своя род или на своите работници или служители кандидатът можеше да спечели място в органа за местно самоуправление”, изтъкна Христиан Митев от НФСБ. По думите му преференциите били причината в правната комисия на общинския съвет в Бургас да работи само един юрист. Същия аргумент доскоро използваха и ГЕРБ. Този път обаче никой не обърна внимание на депутатите на Симеонов и предложението им пропадна.

АГИТАЦИЯ

Тъй като бяха наясно, че са загубили битката за преференциите, депутатите от ДПС повдигнаха отново темата за премахване на забраната да се агитира на друг език освен на официалния български. От движението настояха, че забраната противоречи на конституцията и отпадането й щяло да улесни граждани от ЕС, които не владеят български, но участват в предизборни мероприятия у нас. Това провокира яростна реакция от страна на „Обединени патриоти”, които обвиниха ДПС, че всъщност прикрито се опитва да узакони агитацията на турски език. Последвалата дълга разпра всъщност изчерпи и целия дебат, който се води по промените в изборния закон.

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?