Quantcast

Медия без
политическа реклама

Гешев пита парламента какво да прави със СРС-тата от спецпрокуратурата

08 Юни 2022
БГНЕС
Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев е поискал становище от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства и Народното събрание във връзка с процедурите за съхраняване и унищожаване на информация, получена чрез СРС след закриването на спецпрокуратурата. Това съобщи държавното обвинение днес.

Гешев отдавна обяснява, че ще има проблеми със специалните разузнавателни средства след закриването на спецструктурите. То ще се случи фактически на от 27 юли. От тази дата прокурорите имат 7-дневен срок да изпратят неприключилите дела по компетентност на други прокуратури, включително и информация за прилаганите към момента на закриването специални разузнавателни средства. 

Преназначаването на магистратите влиза в сила също от 27 юли и те вече няма да имат качеството на прокурори в специализираните прокуратури. Така се поставя под въпрос самото изпълнение на закона за всяко конкретно наказателно производство, включително за делата, по които са прилагани или се прилагат СРС, тъй като магистратите вече няма да имат правомощия да работят по тях, посочва прокуратурата.

Остават нерешени и въпроси, свързани с унищожаване на информацията, събрана със СРС, и изпращането на финален доклад до съда. При преустановяване прилагането на СРС наблюдаващият прокурор е длъжен незабавно да уведоми съда, дал разрешението за прилагането им, а за да унищожи информацията, събрана в хода на прилагането на СРС, е необходимо да получи в 10-дневен срок разпореждане за унищожаване. В едномесечен срок след прекратяване прилагането на СРС прокурорът трябва да предаде доклад на съдията, разрешил специалните разузнавателни средства.

Тъй като и спецсъдът беше бъде закрит, възниква въпросът към кой съд следва да бъдат насочени тези документи, посочва Гешев.

Ниската ефективност на специализираното правосъдие се потвърди и от анализа по темата, изготвен от Министерството на правосъдието. Документът, с който "Сега" разполага, описва познатите пороци в работата на специализираните съд и прокуратура.
По искане на главния прокурор Иван Гешев през 2020 г. са постановени 4 разрешения за използване на специални разузнавателни средства. Те са били приложени спрямо двама души.

 

Още по темата