facebook
twitter

България

ЕМКО към прокуратурата: Има още неясноти около отравянето на Гебрев

446
 БГНЕС

Ден след като от прокуратурата обявиха, че са повдигнали обвинение срещу трима руски граждани за опит за убийство на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, днес от фирма ЕМКО излязоха с официална позиция. Гебрев е директор в компанията. Ето какво се казва в писмото, изпратено до медиите:

"Последните публични разкрития по случая от страна на прокуратурата, в т.ч. видеозаписи от местопрестъплението, както и идентификацията на извършителите, довела до повдигането на обвиненията и заповедите за техния арест са важни стъпки за разкриване на всички факти и обстоятелства, свързани с престъплението. Те потвърждават констатациите на други, включително журналистически разследвания, отразени широко в българските и световните медии. Нещо повече, повдигането на обвинения вече е и официално потвърждение, че на територията на България, държава членка на НАТО и ЕС е извършен терористичен акт срещу български граждани, с използването на химически съединения. Във връзка с последните действия на прокуратурата, считаме за важно да отбележим следното:

1. Отсъствието на конкретни имена на извършителите предизвиква въпроса дали обвиненията са повдигнати на лицата по техните истински, или фалшиви имена, с които са пребивавали в България. Важно е също така де се уточни, дали българските власти са се опитали да изяснят валидността на имената, паспортните данни и друга налична информация със съответните власти в Русия. Известно е, че между прокуратурите на България и Русия са подписани договорености за сътрудничество в борбата с тероризма.

2. Остава неизвестно защо българските власти продължават да отказват техническата експертиза от страна на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) за нов анализ на използваните за престъплението химически съединения. Припомняме, че наличната през 2015 г. информация не позволи идентифицирането на поне един елемент от установените фосфороорганични съединения. Този отказ, който официално бе потвърден от властите и в последните дни, става на фона на информациите, че международни разследващи екипи вече са близо до разкриването на вероятните източници на използваните през разглеждания период химически отрови.

3. Оповестеният от прокуратурата напредък в разследването позволява да се направят следващите стъпки, свързани с разкриването на мотивите за престъплението и възможните български съучастници. Така например, от особено значение е изясняването на фалшификацията съдържаща се в официална кореспонденция към и от Министерството на външните работи на България, част от която са дипломатическа нота КО 194-45-1/30.04.2015 г. и други документи, съвпадаща с датите около престъплението. Има сериозни основания да се счита, че следите водят именно към вероятни мотиви и съучастници.

Като приветстваме подхода на прокуратурата за по-широка откритост при воденето на разследването, считаме за свое задължение от своя страна да допринасяме за тази откритост в полза на обществения интерес".

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

МВР наложи глоби за 4 милиона лева за разходки в парка

01.04.2020

Обновена

8571 25
Гешев изпрати екоминистъра лично да провери ТЕЦ "Бобов дол"

31.03.2020

976 11
Оръжейната "Емко" подозира отново саботаж от държавата

31.03.2020

4482

Коментари

Witch Hunter

Нещо повече, повдигането на обвинения вече е и официално потвърждение, че на територията на България, държава членка на НАТО и ЕС е извършен терористичен акт срещу български граждани, с използването на химически съединения.

 

Изглежда, че Русия ще се сдобие с квалификация по темата. А дано.

paragraph39

/:/ Нещо повече, повдигането на обвинения вече е и официално потвърждение, че на територията на България, държава членка на НАТО и ЕС е извършен терористичен акт срещу български граждани, с използването на химически съединения.

.........................................................................................................................

Повдигането на обвинение е САМО едно нечие Твърдение- без значение дали е повдигнато от прокурор, журналст, политик, форумец и прочие!!!

Твърдение-обвинение от прокурор подлежи на доказване в Съд, в нарочен съдебен процес, с участие и на обвинителя и на обвиняемия и защотата му! Съдът разглежда представените му от двете страни Доказателства, потвърждаващи или отхвърлящи обвинението! И после, на основание представените му от страните в процеса Доказателства, Съдът ги приема за годни и верни или отхвърля всички или някои от тях, и Съдът издава присъда- осъдителна или ОПРАВДАТЕЛНА!

Но, дотогава, преди присъдата на Съда, НЯМА доказано престъплние и конкретен негов извършител! До произнасянето на Съда "ВСЕКИ Е НЕВИНЕН/НЕВИНОВЕН/- ДО ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО В СЪД, с влязла в законна сила осъдителна присъда!

Така е при Демокрацията- ако е Демокрация! КАЗАХ!

KTP

Третият сезон на "Аферата Скрипал", който се заснема в България, има всички шансове да се превърне в пародийна комедия с елементи на фарс. Слаб каст, бездарни актьори, съшит с бели конци сюжет... създава се впечатление за нискобюджетна аматьорска продукция. Очакванията за престижни международни награди са силно преувеличени. В най-добрият случай ще има "потупване по рамото" и... няма да ни  се смеят много. 

geo_19

Един от "Монти пайтън" почина... Гебрев е кандидат да го замести. 

whichone

нещата са прозрачно ясни.

има частна армия, май вагнер се казваше, нали така?

има поръчкови убийци също, знаем го дори от холивуд.

въпроса е кой ги поръчва.

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×