Медия без
политическа реклама

Държавата ще плаща трансплантации и в страни извън ЕС

Илияна Кирилова

Държавата ще поеме финансирането на трансплантации на органи и стволови клетки в "най-подходящото за пациента лечебно заведение в чужбина", гласят нормативни промени, предложени от здравното министерство. В момента с публични средства се финансират трансплантации само в държави от ЕС, европейското икономическо пространство, Швейцария или в държави, с които България има сключен договор, което ограничава възможностите при част от пациентите и се налага те сами да намират средства за лечението си.

Затова МЗ предлага в случаите, когато трансплантация не може да бъде извършена в България, такава да бъде финансирана в най-подходящата болница в чужбина. Промяната ще важи както за деца, така и за възрастни.

В промените ще се премахне и изискването родителите на деца, които кандидатстват за подпомагане в бившия вече фонд за лечение на деца, който сега е част от здравната каса, да декларират дали имат дарителски сметки. Премахва се и изискването за деклариране, че парите от дарителските сметки ще бъдат използвани за заплащане на съответните процедури по линия на касата. От МЗ обещаха промяната след скандал с болно от левкемия дете. Касата дълго отказваше да преведе парите за лечението на ИСУЛ, а родителите отказаха средства от дарителската сметка да бъдат ползвани за покриване на лечението.

Като част от обещаното от МЗ тепърва ще се облекчи и подаването на документи от родителите за деца, които се лекуват у нас, но лекарствата или медицинските им изделия се поемат по линия на фонда, е не на здравното осигуряване. Вече не родителите, а болниците ще подават заявленията за финансиране в НЗОК и ще се занимават с документацията.

„Предвижда се и облекчаване на режима и съкращаване на сроковете както за разглеждане и одобрение от НЗОК на заявленията, така и за издаване на съответния административен акт. По този начин ще бъде осигурен по-добър достъп на децата до необходимите за лечението им лекарствени продукти и медицински изделия“, обещават още от МЗ.

 

Още по темата