facebook
twitter

България

Дълг от 98 ст. стана 1000 лв. за 10 години

304
Илияна Кирилова
Мъжът разбира случайно, че има наложен запор върху банковата му сметка.

10-годишен дълг от 98 стотинки към мобилен оператор нарасна до 1000 лв., а длъжникът разбрал случайно, че е осъден, съобщи Нова телевизия.

През 2008 г. Боил Иванов заминал за Италия. 10 години по-късно, когато се върнал, научил случайно, че има старо задължение от 98 ст. към мобилен оператор. В банката се оказало, че има запор на сметката му.  Никой не го бил потърсил, за да му каже, че има задължение. Мобилният оператор го дал на частен съдебен изпълнител, а съдът издал изпълнителен лист. Огромното задължение се е натрупало от адвокатски хонорар и съдебни такси. 

Въпреки че давността е изтекла, тя не се прилага автоматично, ако не се позовеш на нея, обясни адвокат Десислава Филипова. "Това е важно да се знае, защото много хора просто броят периода, който е изтекъл, и считат, че проблемът е решен. Не, не е така. Нито частният съдебен изпълнител е компетентен да се занимава с този въпрос", добави още юристката. 

Ключови думи:

дълг, задължение, стотинки
4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Общински дълг блокира сметките на 330 жители на Неделино

07.02.2019

Емил Василев

848 1
Щастието. Две рецепти

04.01.2019

Калин Донков

3898 7
Законопроектът за глоби заради кърпа върху дюна върви напред

21.03.2019

9 1

Коментари

Дежурния

Доста масово разпространение на псевдоновината. Интересно кой плаща и колко за поредната кампания. Обзалагам се, че една изрусена "юристка" и днес ще продължи с поредната порция помиярски псевдоновини по темата.

Първо, дълг от под 1 лев е идиотски да се събира по този начин, ако е вярно. Второ, крайната сума на дълга, който се описва за този случай е около 1200 лева. Трето, такава сума не може да се получи при дълг от 1 лев от дело на една инстанция, тоест твърдения, че някой не е знаел не вървят. Може да не си знаел за делото на първа инстанция, на втора няма как да се отиде без да знаеш.

Нова телевизия струваше 620 милиона евро преди няколко години, с такива псевдоновини сега струва 180. Доста от вестниците с псевдоновини изчезнаха, доста други са на път. Казвам го със загриженост, не със злоба.

Боил Иванов

"Дежурния"- струва ми се че не вярваш за задължение от 0.98 стотинки че съм осъден на над 1000 лева да връщам.. ЕЕее да ти кажа и на мен щеше да ми е странно ако не беше ми се случило ..но е факт... И реално аз не внасям нищо те сами си ги одържат от сметката ми. .Като ми преведат заплатата... Тегля само минималната ...и съм осъден за задължение от 2008 на стойност 0.98 ст . Чак 2017-та

Дежурния

Симпатяго (ако си истинския пострадал), напълно е възможно за дълг под левче да бъдеш осъден да връщаш към 1200 лева. Не е възможно обаче тази сума да се натрупа без да знаеш. Както е отбелязано, сумата може да се натрупа от две инстанции, а за втората няма как да не знаеш, със сигурност не може да се отиде без документи с твоя подпис. Искрени съжаления, но ако описанието на историята е вярно, просто си се доверил на медийни пасквили и най-вероятно и адвокат-негодник, които са ти удвоили сумата за плащане с мъдри писания и "защита". Вероятно е поспестена и сумата за адвоката на втора инстанция, която е допълнително към вече натрупаното. Хабя си клавиатурата не за друго, а ако някой изпадне в подобно положение да си отваря очите и премисля,  не сляпо да вярва на медийни пасквили написани за дребно хонорарче и на адвокати шарлатани, пак гледащи единствено хонорарчето, а теб вълци те яли.

Гретел

Дежурен не знам къде сте, но говорите наизуст.Или не сте се сблъсквали с тези овластени шарлатани и с такива ситуации или сте в тази сфера, затова така коментирате Доста дребни суми стоят дълги години без известие за да натрупат лихви.

 

Обзалагам се, че една изрусена "юристка" и днес ще продължи с поредната порция помиярски псевдоновини по темата.

 

За коя става дума.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×