facebook
twitter

България

ДНСК официално спря небостъргача „Златен век“

108
Илияна Кирилова

Строежът на 34-етажния небостъргач „Златен век“ в столичния квартал „Лозенец“ спира официално. ДНСК е връчила заповедта за прекратяване на строителството, като възложителят „Артекс Златен век“ има 14-дневен срок да обжалва. Обжалването обаче няма да спре изпълнението на заповедта, тоест строителните дейности по небостъргача остават замразени.

ДНСК вчера подходи пестеливо към съобщението за спиране на дейностите, като дори не цитира в пълнота текста на ЗУТ, по който се издава заповедта. Предполага се, че към мярката се пристъпва заради извършване на строителни дейности без влязло в сила разрешение. Според последната версия на институциите разрешителното за строеж на „Артекс Златен век“ е изтекло на 19 ноември 2018 г. Самият срок на разрешителното е до ноември 2017 г., но по стария ЗУТ възложителите са имали 1-годишен срок след тази дата да поискат презаверяване. „Артекс Златен век“ не го е направил, но със солидни според фирмата аргументи – изрично писмо от МРРБ, че по силата на променения ЗУТ разрешението за строеж на небостъргача вече е валидно до 2020 г. Компанията продължава да твърди, че има валидно разрешение, и вече обяви, че ще обжалва заповедта за спиране на строителството. Строителният контрол е наложил и глоби в общ размер на 200 000 лв. по образувани 8 административно-наказателни производства за нарушения по ЗУТ. И тези нарушения не са посочени конкретно в съобщението на ДНСК.

КАКВО СЛЕДВА

Ако съдебният спор се реши в полза на ДНСК, фирмата ще трябва да си вади ново разрешение за строеж. То ще е по новите параметри на устройствения план на София, според които в зоната може да има максимум 26 м строителство. Ако се стигне до такова решение, вероятно ще трябва да се събарят етажи, защото сградата вече е надхвърлила това ограничение.

 

Ключови думи:

Артекс, Златен век, ДНСК
Все още няма коментари

Още

Институциите гузно мълчат по казуса "Златен век"

21.05.2019

Алиса Иванова

203
„Артекс" обжалва заповедта за спиране на строежа на „Златен век“

30.04.2019

647 6
Столична община няма да дава писмено становище за "Златен век"

19.04.2019

1177 9

Влез или се регистрирай за да коментираш

×