Quantcast

Медия без
политическа реклама

До дни ще бъде бъде обявена национална грипна епидемия

22 Яну. 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Предстои у нас да бъде обявена национална грипна епидемия, обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

От днес и в област Монтана е обявена епидемия. Заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в Монтанско се е увеличала рязко - с около пет пъти за седмица. В момента общата заболеваемост в региона е 273 на 10 000 души, като най-засегнати са децата от 5 до 15 години.

Грипна епидемия обявиха вече в Дупница, Сапарева баня, Карнобат, Сунгурларе, Хисаря и Сопот. Пловдив е пред обявяването на грипна епидемия. Там се спират детските и женски консултации, плановите операции и свижданията в болници. До второ нареждане се ограничават плановите операции и свижданията в лечебните заведения. Преустановяват се женските и детските консултации.

На ръба на грипната епидемия са областите Бургас, Сливен, Пловдив, Кюстендил и Хасково.

Само за два дни новият грипен вирус "Канзас" успя съществено да надмине по брой заразени т.нар. свински грип. Това са двата щама, които основно циркулират в страната. Според данните на Центъра по заразни болести вече почти сме наваксали закъснението на началото на епидемията.

"Първоначално повече закъсняваше развитието, сега някъде с около 10 дена в сравнение с миналата година", каза пред БНТ Ангел Кунчев, главен здравен държавен инспектор:

Пикът на епидемията вече се очаква в началото на февруари - показателно е, че в момента над 50 % от всички изследвани проби са положителни за някой от грипните вируси. За първи път тази година се е наложило на места да бъде обявявана грипна ваканция в училища, преди в града да е обявена грипна епидемия.

"Има една изпреварваща заболеваемост сред децата и подрастващите. Средните стойности за населението не са толкова високи, а отсъствията от градини, училища, ясли е много високо", казва д-р Кунчев.

 

Още по темата