Медия без
политическа реклама

Директор на болница е уволнен за злоупотреби с ТЕЛК

12 Ноем. 2019АНА АТАНАСОВА
Илияна Кирилова

Директорът на държавната областна болница в Пазарджик д-р Васил Вълчев е освободен по разпореждане на премиера Бойко Борисов, съобщиха от здравното министерство. Министър Кирил Ананиев е изпратил писма за свикване на Общо събрание на лечебното заведение, за да бъде извършена промяната в управлението на болницата, а до избора на нов директор ще бъде назначен прокурист.

Здравният министър освен това е поискал от Националната експертна лекарска комисия да направи проверка на ТЕЛК решенията, които са издадени от комисиите в болницата. Причината са репортажи на Нова телевизия от уикенда, в които се твърди, че е имало злоупотреби с решенията.

В разследване през септември на същата телевизия пък беше показан кардиолог от болницата, който е вземал 57 000 лв. заплата и е поставял стентове на здрави пациенти. Лекарят отхвърли обвиненията, а от ръководството на МБАЛ-Пазарджик назначиха вътрешна проверка, след която отстраниха кардиолога.

Последното разследване показва злоупотреби с ТЕЛК решения, за които и директорът Вълчев е получавал от години сигнали, но не е реагирал. Нещо повече - той самият се е възползвал. Според репортажа Вълчев и председателите и на двете комисии в болницата са с пожизнени ТЕЛК решения. Председателката на едната комисия е със 75% увреждане и според документите има калцификат в мозъка и не може да пази равновесие. Авторите на разследването твърдят, че жената няма никакъв проблем с равновесието, обаче получава 470 лв. пенсия за инвалидност.

През 2016 г. самият директор на болницата д-р Васил Вълчев се явява на ТЕЛК комисия пред своите подчинени и получава от тях пожизнено ТЕЛК решение за 82% увреждане, както и инвалидна пенсия от 715 лева, която получава допълнително към заплата си като директор на болницата. Сред заболяванията му са скъсан ахилес и сменена тазобедрена става. И двете състояния не са необратими, дори след смяната на ставата би трябвало да има подобрение, а не инвалидизация. 

 

ОТГОВОР

Реакцията на властта предизвика напрежение в болницата - по-голямата част от лекарите обмислят да подадат колективна оставка, съобщи БНР. "Всички завеждащи отделения бяха при областния управител, за да си кажат мнението. Според мен това е едно посегателство дори и на националната сигурност, защото една болница - от този тип - се ликвидира, министерството с какво ще провежда политика, с частните болници ли?", обяви хирургът д-р Милко Петров.

 

Още по темата