Медия без
политическа реклама

Дело за отвличане и изнасилване се точи над 20 години

Pixabay

Над 20 години не са стигнали за приключване на дело срещу 5 лица, обвинени за повече от 30 престъпления, сред които отвличане, изнасилване, склоняване към проституция и трафик на жени. Това е констатирал Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) при проверка на заявления за компенсация на вреди от бавно правосъдие. 

Наказателното дело е престояло най-много в Софийския окръжен съд - 17 години и два месеца, а като цяло вече е влязло в 21-вата си година.  

Софийският окръжен съд е насрочил 123 съдебни заседания, като 94 са отложени, без да се даде ход на делото поради процесуални пречки: 69 - поради неявяване на подсъдими или техните адвокати,17 – поради отсъствие на член на съдебния състав, а други 2 – поради промяна в съдебния състав и т.н. 

Разглеждането на делото е започвало на три пъти от нулата заради промяна на съдебния състав, установяват още съдебните инспектори. Все пак те отбелязвал, че "съдът е полагал значителни усилия за решаването на процеса" – определял е резервни дати за заседания, налагал е глоби на неявили се свидетели и адвокати, назначавал е съдебни експертизи за здравословното състояние на един от подсъдимите и т.н. Инспекторите посочват, че съдебното производство се е проточило две десетилетия и защото мотивите към присъдата по делото били изготвени не в установения едномесечен срок, а цяла половин година след последното съдебно заседание. 
 

РЕКОРДИ

Преди няколко седмици Инспекторатът на ВСС установи съдебно дело, продължило над 30 години. Става дума за граждански спор за делба на дворно място с две еднофамилни къщи в София.  

Само за първите три месеца на тази година са сключени 83 споразумения по оплаквания за бавно правосъдие, а общата изплатена сума за обезщетения е 208 350 лв., показват данни на правосъдното министерство.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Темида, бавно правосъдие

Още по темата