Quantcast

Медия без
политическа реклама

ДБ и ПП са похарчили най-много пари в изборите през ноември

За медийно отразяване всички партии са платили близо 5 милиона лева

05 Февр. 2022
Илияна Кирилова
"Демократична България" е похарчила 1.239 млн. лв. за последните избори

Политическите формации, участвали в парламентарните избори през ноември, са изразходвали над 7,3 млн. лв. Това показва проучване на Института за развитие на публичната среда, цитирано от БНР. На изборите през ноември участваха 20 партии и 7 коалиции. 

Най-много средства за кампаниите си са похарчили „Демократична България“ - 1.239 млн. лв., и „Продължаваме промяната“ - 1.237 млн. лв., следвани от ГЕРБ с малко над половин милион лева.

В топ 5 на най-скъпите кампании влизат още БСП с 360 хил. лв. и ДПС със 131 хил. лева.

Най-голям е делът на медийните услуги, като за отразяването си партиите и коалициите са заделилили близо 5 млн. лв.

Следващото голямо перо са разходите за масови прояви и агитационни материали, за които са отишли над 700 хил. лв.

Партиите продължават да разчитат на доброволен труд в кампаниите си. По-малко от 1% от всички разходи са отделени за възнаграждения. Единствените две формации, декларирали такива, са „Продължаваме промяната“ и „БСП за България“.

На базата на получените гласове най-ефективна се оказва кампанията на ДПС и „Има такъв народ“. Двете партии са отделили съответно 39 стотинки и 76 стотинки за медийно отразяване, за да получат 1 глас.

По този показател най-скъпо са излезли гласовете за  Български национален съюз, „Бригада“, „Пряка демокрация“ и други. „Цената на глас” на тези партии достига 36 лв. Те са разчитали основно на медийни пакети, за да финансират своите кампании.

Още по темата