Quantcast

Медия без
политическа реклама

Давността притиска дело от сагата "Топлофикация"

10 г. не стигнаха процесът за пране на пари срещу Валентин Димитров да приключи поне на първа инстанция

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Бившият шеф на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров е "клиент" на правосъдието вече 13 години.

10 години не стигнаха на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд да приключи като първа инстанция процеса за пране на близо 10 млн. лв. и данъчни престъпления срещу бившия шеф на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров. Така, макар и давността за прането на пари да е 22 години и половина, тъй като Димитров е обвинен за престъпления в периода 1999 - 2006 г., през 2021 г. ще започне погасяването по давност за най-старите.

Дори Крънчева да чете присъда на 26 септември, за когато е насрочено поредното заседание по делото, после ще трябва да пише мотиви. Това в най-добрия случай ще отнеме поне 2 месеца. След това казусът ще мине през още две инстанции. А това няма как да се случи до 2021 г. Заради протакането по това дело преди години Висшият съдебен съвет проверяваше хода му.

Разследванията срещу Димитров започнаха през лятото на 2006 г., когато той беше шумно арестуван. Този процес е в съда от септември 2009 г. От тогава е отлаган много пъти по различни причини - за разпит на свидетели, заради отсъствие на подсъдими, заради боледувания и командировка на Крънчева или на съдебни заседатели. Има заседания, които са насрочвани и през 4 месеца, показва електронното деловодство на СГС.

През това време Димитров предложи споразумение на прокуратурата, което не беше прието. А майка му, която беше подсъдима заедно с него, почина. Междувременно бившият шеф на "Топлофикация" дори излежа 3-годишна присъда, наложена му по друго дело от сагата - за безстопанственост в периода 2003 - 2006 г.

В началото на 2018 г. Димитров окончателно бе оправдан и по повдигнатите му обвинения за валутни престъпления. Делото продължи 10 години. Градските съдии са се съгласили с районните, че извършените от подсъдимия деяния вече са декриминализирани. Обвинението твърдеше, че от 20 октомври 1999 г. до 25 юни 2003 г. в Австрия Димитров е извършил забранени финансови сделки за близо 6 млн. лв., както и че не е декларирал пред БНБ множество сделки за над 16 млн. лв.

"Оправдателни присъди по делата за "Топлофикация" ще бъдат не просто провал за прокуратурата, а грандиозен провал за прокуратурата", казва през 2007 г. тогавашният главен прокурор Борис Велчев в интервю за столичен всекидневник.

 

ДЕЖАВЮ

В края на юни на първа инстанция с оправдателна присъда приключи и делото за длъжностно присвояване на 4.5 млн. лева от дружеството. СГС оневини и шефката на фирма "Шибър" Мая Стоилова, която е подсъдима като помагач на Димитров. Това дело тепърва ще се гледа от апелативния и върховния съд.

Този обвинителен акт беше внесен в съда през 2008 г. Делото веднъж приключи на първа инстанция с 14-годишна присъда за Димитров. Горните инстанции обаче оправдаха подсъдимите, а накрая делото беше върнато на прокуратурата, тъй като обвинението било неясно, нелогично, непълно и неточно. Последваха 2 години, в които прокуратурата безуспешно се опитваше да поправи обвинителния акт. Процесът най-сетне тръгна наново в градския съд през 2016 г. 

Още по темата