Медия без
политическа реклама

ЦИК оневини Радев по обвиненията на ГЕРБ

Илияна Кирилова

По конституция президентът Румен Радев има право на политически изявления и те не са част от предизборната кампания - около това становище се обедини мнозинството от членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК). Поводът беше внесената от ГЕРБ жалба, в която управляващите обвиниха държавния глава, че агитира срещу тях и в полза на главните им опоненти - БСП.

През миналата седмица социалистите пък сигнализираха на три пъти ЦИК, че премиерът Бойко Борисов нарушава закона, тъй като води предизборна кампания, без да излезе в отпуска и като ползва държавен транспорт. За последното го упрекна и президентът Радев. Изборните комисари разгледаха жалбите и решиха, че нарушения няма. Борисов обаче се беше разгневил на държавния глава и публично разпореди на хората си да потърсят начин да го отстранят от кампанията. В отговор съпартийците му внесоха жалба, в която на практика обвиниха Радев в същото, в което социалистите виняха премиера.

Катя Иванова - докладчикът по жалбата, беше категорична, че няма основания да се търси сметка на Радев. По думите й в приложените от ГЕРБ медийни публикации, отразяващи изказвания на държавния глава, няма нищо, което да попада в определението за предизборна агитация, както е записано в Изборния кодекс - „призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори“.

В своя подкрепа Иванова цитира и решение на Конституционния съд по дело от 1995 г., заведено по искане на група депутати, които поискали да разберат дали президентът нарушава основния закон, ако се изказва положително или отрицателно спрямо дадена политическа личност или партия. В отговор КС заявява: „Държавният глава не е деполитизиран държавен орган. Той може да издава актове със съществени политически последици, да прави изявления и обръщения с важно политическо значение“.

Иванова отхвърли и другото обвинение на ГЕРБ - че Радев се е възползвал от държавен транспорт, докато е агитирал. Тя се позова на закона за НСО, според който на държавния глава се осигуряват всички видове охрана и той не може да я откаже, което означава, че не може да не използва и колите на службата.

Повечето членове на ЦИК одобриха становището на докладчика. Неколцина избраници на ГЕРБ обаче не се съгласиха. „Президентът не само че е агитирал, но и грубо е агитирал против друга политическа партия... в период на предизборна кампания трябва да се въздържа от политически внушения“, заяви Мария Бойкинова. „И сигналът е скалъпен, и вашите тези са абсолютно глуповати“, скастри я Ивайло Ивков от квотата на Реформаторския блок.

Накрая жалбата беше отхвърлена с 15 гласа, подкрепиха я само четирима.

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?