facebook
twitter

България

Цачева се отказа от спешната среща за арестите

443
Омбудсманът
Мизерията в килията, в която беше Иванчева, вече не вълнува управляващите.

Министерството на правосъдието се отказа от уж спешната среща за условията в арестите, която трябваше да е още през ноември. На нея трябваше да присъстват главният прокурор, вътрешният министър, ръководството на затворите и омбудсманът. От ведомството на Цецка Цачева близо месец не отговориха на въпросите на "Сега" защо е отлагането.  

Цачева свика срещата за 29 ноември, след като гръмна скандалът с мизерните условия в килията на подсъдимите за корупция Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Снимки разпространи омбудсманът Мая Манолова и така опроверга теорията на министерството, че условията са добри. Форумът, който трябваше да е на 4 декември обаче, беше провален от главния прокурор Сотир Цацаров и МВР шефа Младен Маринов. Извинението им бяха неотложни ангажименти. За обществото остана тайна какви са тези спешни задачи. Беше обявено обаче, че предстои да бъде определена нова дата.

Първоначално от Министерството на правосъдието поддържаха тезата, че не са се отказали от срещата, но "определянето на датата е в процес на уточняване поради големия брой и високата степен на ангажираност на участниците". Маринов обаче даде да се разбере, че при него "няма инициатива за среща". Цацаров също не демонстрира интерес. Цачева излезе с версията, че килията само на пръв поглед е стряскаща.

Манолова също забрави за проблема. През това време Иванчева и Петрова бяха пуснати под домашен арест и вече няма кой да се оплаче.

 

НОВИ ПРАВИЛА

С последните промени в Наказателния кодекс беше променен и Законът за изпълнение на наказанията и в него беше записано, че конвойната дейност се осъществява по инструкция на министъра на правосъдието. Според проекта дали затворниците и арестантите ще бъдат конвоирани с белезници и пранги на краката, ще зависи от тяхната възраст, пол, физическо и здравословно състояние, както и след индивидуална оценка на риска. Всеки случай ще се разглежда отделно. Новите правила също са провокирани от казуса с Десислава Иванчева и конвоирането й до болница с пранги.

Все още няма коментари

Още

МВР започнало с арестите на феновете, предизвикали расисткия скандал

16.10.2019

3721 35
ДАНС видя в тецовете на Ковачки "заплаха за екосигурността"

05.09.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

874 2
Главният прокурор: Ако трябва, и два пъти ще гласувам за Иван Гешев

17.09.2019

2025 23

Влез или се регистрирай за да коментираш

×