Quantcast
България рискува финансови санкции заради мръсния въздух | СЕГА
facebook
twitter

България

България рискува финансови санкции заради мръсния въздух

885
 Илияна Кирилова

Заради "влошаващи се тенденции", свързани с мръсния въздух, София рискува финансови санкции. Европейският комисар по околната среда Виргиниюс Синкевичиюс предупреди за това по повод публикувания в понеделник доклад за качеството на въздуха в Европа през 2020 г., съобщи еuractiv.bg

Запитан за положението в България, и по-специално във връзка с изгарянето на внасян от чужбина боклук в тецовете, Синкевичиюс припомни, че през последните три години Съдът на ЕС е установил, че България не е изпълнила задълженията по европейските директиви за качеството на въздуха. Той добави, че става дума за нивата на прахови частици и липсата на достатъчно мерки за решаване на проблема.

“Комисията винаги се е стремила в диалога си с българските власти да се разгледат въпросите възможно най-скоро. Последните данни от 2019 г. показват, че България все още регистрира високи нива на прахови частици. Комисията следи отблизо мерките, предприети за коригиране на ситуацията. Ако това не е достатъчно, Комисията ще изправи България пред Съда и ще поиска финансови санкции", каза комисарят и като добави - "ние знаем източниците на праховите частици".

Според доклада на Европейската агенция по околната среда по-доброто качество на въздуха е довело до значително намаляване на преждевременните смъртни случаи през последното десетилетие в Европа като цяло. Последните официални данни обаче показват, че много европейци все още страдат от замърсяване на въздуха, което води до около 400 000 преждевременни смъртни случаи в целия континент. Политиките на ЕС, националните и местните политики и намаляването на емисиите в ключови сектори са подобрили качеството на въздуха в цяла Европа, сочи докладът на ЕИП.

Заедно с Полша, България е рекордьор по преждевременни смъртни случаи, дължащи се на замърсяването на въздуха в цяла Европа, както и на брой години, загубени в живота на 100 000 души.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Фирми с поне 100 монтирани уреда ще сменят старите печки в София

05.01.2021

562 3
София търси фирми за подмяната на 25 000 стари печки

03.01.2021

5331 12
И догодина София няма да има мрежа за наблюдение на въздуха

22.12.2020

Обновена

СВЕТОСЛАВ СПАСОВ

1173 2

Коментари

mick

Мръсен.. не от автомобилите,  а от отоплението на дърва, въглища, гуми, дрехи.. и изгарянето на демократичен западен боклук.

L_SD

А фъндъчката пак ли ще си затрае или ще има "мън мън ние правим всичко необходимо" !

HUMANOID
снимка на HUMANOID

2 000 000 000 лева са похарчени за ненужни военни самолети (иЗтребители)

3 000 000 000 лева са похарчени за ненужен тръбопровод ("балкански поток")

1 000 000 000 лева са похарчени за ненужни военни кораби (два кораба)

 

този "черен" списък може да се допълни и със сигурност е много по-голям...

 

dobadoba

Как да не взема мерки?

Вървеше една реклама за подмяна на отоплителни уреди(предполагам добре платена).

Докъде я докараха?

⚓️

АлСал

съобщи еuractiv.bg

... със седалище в Брюксел, шеф Ивайло Калфин и г-жа Паси до него. (Виж най-отдолу при партнерите.)

 

Брюксел плаща на нпо-та, те подават топката на съответните медии, които, "загрижени" за околната среда реват колко зле било, в резултат на което Брюксел казва: "Там е зле, нищо не се прави - да ги накажем" (финансово, разбира се). И си връщат инвестицийката в нпо и медии с лихва.

Бизнес по европейски.

Държавата беднее, нек'ви се събират да сочат виновника, други викат "шибана държава" и стягат куфарите.

И ако случайно се посъвземем, те чакат другите партнери и ти задават минимум 2 % от БВП за пушкала.

Влез или се регистрирай за да коментираш