Медия без
политическа реклама

България рискува финансови санкции заради мръсния въздух

24 Ноем. 2020
Илияна Кирилова

Заради "влошаващи се тенденции", свързани с мръсния въздух, София рискува финансови санкции. Европейският комисар по околната среда Виргиниюс Синкевичиюс предупреди за това по повод публикувания в понеделник доклад за качеството на въздуха в Европа през 2020 г., съобщи еuractiv.bg

Запитан за положението в България, и по-специално във връзка с изгарянето на внасян от чужбина боклук в тецовете, Синкевичиюс припомни, че през последните три години Съдът на ЕС е установил, че България не е изпълнила задълженията по европейските директиви за качеството на въздуха. Той добави, че става дума за нивата на прахови частици и липсата на достатъчно мерки за решаване на проблема.

“Комисията винаги се е стремила в диалога си с българските власти да се разгледат въпросите възможно най-скоро. Последните данни от 2019 г. показват, че България все още регистрира високи нива на прахови частици. Комисията следи отблизо мерките, предприети за коригиране на ситуацията. Ако това не е достатъчно, Комисията ще изправи България пред Съда и ще поиска финансови санкции", каза комисарят и като добави - "ние знаем източниците на праховите частици".

Според доклада на Европейската агенция по околната среда по-доброто качество на въздуха е довело до значително намаляване на преждевременните смъртни случаи през последното десетилетие в Европа като цяло. Последните официални данни обаче показват, че много европейци все още страдат от замърсяване на въздуха, което води до около 400 000 преждевременни смъртни случаи в целия континент. Политиките на ЕС, националните и местните политики и намаляването на емисиите в ключови сектори са подобрили качеството на въздуха в цяла Европа, сочи докладът на ЕИП.

Заедно с Полша, България е рекордьор по преждевременни смъртни случаи, дължащи се на замърсяването на въздуха в цяла Европа, както и на брой години, загубени в живота на 100 000 души.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата