facebook
twitter

България

Борисов се направи, че Цацаров не е неговият избор за КПКОНПИ

В БСП има разнобой как да се гласува кандидатурата на главния прокурор за комисията "Антикорупция"
621
 Илияна Кирилова
"Ако ви стряска оптимизмът в мен, няма вълшебник, който може като главен прокурор или като председател на която и да било комисия, не президентът да го назначава - патриархът да го назначава, той не може да се справи сам с всичко", заяви Сотир Цацаров пред репортери в НС относно бъдещия му избор за шеф на КПКОНПИ.

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов удобно прехвърли цялата отговорност на депутатите си за номинацията на Сотир Цацаров за председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). "Това е работа на парламентарните групи и на парламента. Аз много рязко разделям работата на парламента, кабинета и институциите", обяви Борисов. Думите му са в разрез с действителността предвид намесата му във всеки скандал в държавата, независимо в коя сфера е. А и репликата на тогавашния градски прокурор Николай Кокинов за Цацаров към Борисов: "Не ми се подсмихвай, ти си го избра", не е опровергана и до днес.

Самият Цацаров обяви в четвъртък преди среща с депутатите от групата на патриотите, че КПКОНПИ има потенциал за работа, но тя трябва "да бъде събудена от състоянието, в което се намира сега". "Гарантирам, че ще направя максимума, на който съм способен, за да възстановя имиджа на КПКОНПИ",  допълни той. Цацаров от позицията си на главен прокурор демонстрира добри отношения с представителите на комисията. Наследникът му - зам. главният прокурор Иван Гешев, дори е привърженик на показните съвместни акции, в които се оказва и основно действащо лице. Най-известната от тях бе показният петчасов арест на бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова в центъра на София м.г.

Относно предишни критики на БСП, че шефът на антикорупционната комисия не трябва да се избира от тези, които трябва да проверява, Цацаров заяви: "Ако мотивът на някого е, че този, който избира, не може да бъде разследван, може би малко трябва да се замисли за правната логика. Аз политическата логика не желая да коментирам“.

На въпрос дали са изрядни терасите на жилището му, визирайки проблемите на предишния шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев и заместника му Антон Славчев покрай "Апартаментгейт", Цацаров отговори, че всяка година подава декларации за имотното си състояние и "разминавания не са установявани".

Разминавания обаче проличаха в позициите на представители на БСП относно номинацията на Цацаров. След три заседания на ПГ и на втория ден, след като тя бе обявена, лидерът Корнелия Нинова заяви пред репортери, че "принципно" ще гласува против кандидатурата на Цацаров, както и срещу Симеон Найденов, издигнат от "Воля". От думите на зам.-шефа на ПГ на левицата Драгомир Стойнев стана ясно, че има и привърженици на Цацаров. Стойнев определи кандидатурата му като "безспорно силна". Разнобой в левицата се очертава и по време на гласуването в пленарната зала, тъй като поне 12-ина депутати възнамерявали да гласуват в подкрепа на главния прокурор. 

Корнелия Нинова отново заяви, че "начинът, по който е структурирана, създадена и по който се избира съставът на КПКОНПИ, предполага този орган да увеличава корупцията, а не да я бори". Допълни, че не може да се очаква от орган, избиран от парламента и чийто ръководител може да бъде сменен от депутатите във всеки момент, в който им стане неудобен, да ги разследва обективно и съвестно.

"Времето показа, че нито един политик по високите етажи на властта не беше осъден за корупция. Нещо повече - самият председател на комисията се оказа замесен в корупционни скандали. Времето доказа нашето твърдение, че тя няма да сработи", каза още Нинова. И обяви, че отново внасят свои предложения за промени в антикорупционния закон.

БЕЗ РЕПРЕСИИ

По време на разговорите между Сотир Цацаров и патриотите в НС, които продължиха около половин час, той е обявил, че не желае КПКОНПИ да се превръща в репресивен орган с раздут щат. Това стана ясно от думите на лидера на НФСБ Валери Симеонов, който също обяви, че ще правят законодателни промени, свързани с дейността на комисията.

Цацаров се съгласил и с тезата, че комисията не трябва да има полицейски правомощия и не бива да прилага специални разузнавателни средства, което е и част от бъдещите законодателни изменения. "Не е нормално тази дейност те да я извършват - по отношение на обхвата на проверяваните лица, тъй като в момента стигат до шофьор на агенция. Третото нещо, доколко да се прехвърлят функциите на КПКОНПИ върху общинските съвети, които ще избират комисия за конфликт на интереси. Доколко ще бъдат компетентни те?", обясни Симеонов.

С аргумента, че не е работа на председателя на комисията да предлага законодателни промени, Сотир Цацаров също призна, че законът се нуждае от ремонт.

Все още няма коментари

Още

КПКОНПИ е осъдена да плати 50 000 лв. заради загубено дело

18.09.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

4611 10
Цацаров: Не сме очернили Трайков с делото за конфликт на интереси

18.09.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

1890 8
КПКОНПИ проверява горското в Шумен по разследване на "Сега"

16.09.2020

Обновена

1405 5

Влез или се регистрирай за да коментираш