Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Артекс" ще обжалва спирането на строежа на "Златен век"

"Артекс" ще обжалва решението за спиране на строителството на 34-етажната сграда "Златен век" пред съда, потвърди вчера арх. Пламен Мирянов пред БНР. Мирянов очаква да получи в понеделник заповедта за спиране на строежа, издадена по настояване на премиера Борисов. След среща при Борисов с инициативен комитет "Лозенец" МРРБ се отметна от предишната си позиция, че строежът има валидно разрешение и обяви, че то е изтекло през ноември 2018 г., а фирмата е пропуснала да го поднови. 

„Ние сме уверени в нашата правота и в това, че имаме законни строителни книжа, както и действащо разрешение за строеж. Старо римско правило е - когато общественото мнение влезе през вратата на съда, правосъдието излиза през прозореца на съдебната зала. Общественото мнение не бива да диктува законните решения на органите на България“, коментира Мирянов, цитиран от БНР.

Архитектът коментира, че протестите диктуват решенията на Министерския съвет и премиера. "Това е единственият начин да си обясня факта, че ние не бяхме поканени на срещата вчера", заяви той и допълни, че вече втори ден чака отговор на писмото си до Борисов, в което иска равностойна среща при него. "Дори да се измислят нови закони в следващите дни, за да докажат правотата на хората и институциите, които ни обвиняват, ние имаме право да поискаме ново разрешение за строежа и тогава отново ще приложим и ще действа подробният устройствен план от 1996 г. за 34-етажна сграда", смята Мирянов.

СПОРНО

Председателят на Камарата на архитектите Борислав Игнатов заяви, че нарушенията, констатирани от ДНСК са технологични и се отстраняват за няколко дни. "Те не са нещо фатално. Сега цялата сграда се обявява за незаконна“, коментира той. Относно поправките в ЗУТ, благодарение на които досега се твърдеше, че "Артекс" има валидно разрешение, Игнатов е категоричен, че нямат обратно действие, освен ако не е упоменато изрично в преходните и заключителните разпоредби. „Тук не е упоменато, но трябва да се разгледа и възможността, която е абсолютно реална, че това е заварен случай, който в момента действа, т.е. не е старо разрешение, което изведнъж се подновява. При този проект прави впечатление, че на няколко места във времето назад сроковете се хващат за 1-2 дни“, обясни той. По думите му в момента по българското законодателство не е ясно кой носи отговорност, когато са издадени неправомерни актове и има нарушения.


 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?