facebook
twitter

България

Адвокати попитаха Цачева къде са парите за е-правосъдие

285
Илияна Кирилова
Цецка Цачева и Боян Магдалинчев обещаха на адвокатите след 1 година да получават електронно пълна информация за делата.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева и представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев са се принудили спешно да приемат адвокати в Министерството на правосъдието и да се оправдаят пред тях, че системата за електронно правосъдие няма да заработи преди края на годината, съобщи "Де факто".

Причината е, че 250 юристи от "Фейсбук" общността на адвокатите попитаха къде са потънали 34 млн. лв. за е-правосъдие. Те алармираха за хаоса, който им пречи да си вършат работата, и настояват за единни правила за всички съдилища, които да направят реален електронния достъп до информацията за делата. Адвокатите недоволстват, че сега освен че много малко съдилища са се присъединили към портала, досиетата на делата са непълни. Някои съдилища изискват молба в свободен текст за достъпа до конкретно дело, други държат тази молба да е подадена по имейл. Трети отказват да изпращат електронно дори протоколи по дела, а на други места деловодителите използват личните си имейли, за да пращат съдебни книжа.

Внедряването на електронната система в съдилищата е изцяло под контрола на ВСС, а министерството е приело да изиграе ролята на медиатор, обяснила Цачева. Магдалинчев уверил, че проектът за електронно правосъдие вече има нов ръководител, а към електронния портал са се присъединили всички съдилища, предстояло и купуване на хардуер, който ще обезпечи системата. Няма обяснение обаче защо въпреки спешните мерки срокът за усъвършенстване на системата е удължен до края на годината. Това означава, че заради задължителните тримесечни тестове системата ще може да заработи пълноценно едва в края на март 2020 г. 

Магдалинчев се е ангажирал спешно ВСС да прегледа Правилата за достъп до електронни съдебни дела в единния портал за електронно правосъдие, за да отпаднат текстовете, които ограничават правата на адвокатите. Очаква се да бъдат приети и временни правила, които да важат за всички съдилища.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

12 г. е-правосъдие, 12 г. само обещания
Цецка Цачева се отказа от депутатското си място

08.04.2019

4002 32
Лошите условия в затворите струват все по-скъпо на данъкоплатците

Коментари

БАСТЪР
снимка на БАСТЪР

и къде са кинтите  а дипломата на мамата?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×