Quantcast
Абонати протестират, че ВиК начислява доставен въздух | СЕГА
facebook
twitter

България

Абонати протестират, че ВиК начислява доставен въздух

Шуменското село Мадара подготвя жалба до водния регулатор
1 120
 Фейсбук
Село Мадара и прочутите скали над него.

Чешмите са сухи, сметките - високи, очевидно плащаме за доставен въздух - до този извод стигнаха жителите на шуменското село Мадара покрай неволите си с местното ВиК. Затова те подготвят жалба до Комисията за енергийно и водно регулиране с искане начислените им суми да бъдат коригирани. Ако не бъдат удовлетворени, хората се канят да съдят дружество заради "измама при продажбата на продукта, за който плащаме – доставката на питейна вода". Жалбата в момента е отворена за подписи, а инициатор е кметът Неделчо Неделчев. Мадара е част от община Шумен, но Неделчев (избран като кандидат на "Воля" ) отдавна е на нож с нейното ръковдство и ГЕРБ като цяло. Жалбата е поредната негова конфронтация с институциите, но откликът сред съселяните му показва, че е напълно прав.

Положението с водата в Мадара е наистина доста тежко. Заради аварии чешмите в горните части на селото пресъхват по 2-3 пъти сеoмично, понякога и целодневно - именно в такава среда бяха прекарани най-тежките месеци от пандемията. Но се оказва, че са начислени доста кубици. "Най-яркото доказателство, че ВиК операторът начислява в сметките ни и въздуха  са датите от 20.08.2020 до 29.08.2020 г. В този период са ни начислени по над 100 м3 вода, оято няма как да сме употребили, тъй като тогава в тази част на селото въобще не е достигала вода – ВиК дружеството извършваше аварийни ремонти и подмяна на помпата на дълбокия сондаж. Същото се случи и през месец септември – в дните когато няма редовно подаване на вода, през водомерите ни протича единствено въздух, който явно се отчита от дружеството като продукт и се начислява", пише в жалбата. Настоява се още комисия да провери случая и да се подменят водомерите.

Парадоксално е, но въздухът в тръбите наистина се отразява на сметките. От ВиК дружествата неведнъж са обяснявали, че максимално отворен кран, например след аварии, увеличава налягането и това се отразява на водомера, макар водата да не потича веднага.

Ключови думи:

Мадара, ВиК, жалба

Още

Жалба в Ермитажа: голите скулптури развращават младежта

11.04.2021

963
Кмет от ГЕРБ: Пребиха ме заради изборния резултат
Хотелиери сезират съда за затворени ресторанти и спа центрове

01.04.2021

1099