facebook
twitter

България

4500 учители излизат в пенсия догодина

В следващите осем години системата ще напуснат около 36% от българските педагози
639
Досега акцентът на училищните ремонти бе върху енергийната ефективност. Догодина ще е върху модернизиране на учебните кабинети, насочено обаче към промяна на методите на преподаване.

Повече средства за модернизация на учебните кабинети, за безплатен транспорт на учениците, за ремонт на общежитията в професионалните гимназии и за пенсиониране на учители - така накратко изглежда проектобюджетът за образование за 2020 г. Общо парите за системата се увеличават от 4.2 млрд. лв. през 2019 г. на 4.8 млрд. лв. за 2020 г., но като се изключат планираните евросредства, реално планираното увеличение е около 520 млн. лв. повече в сравнение с настоящата година.

360 млн. лв. ще отидат за третото поред увеличение на учителските заплати (с малко под 20% за всеки учител). Целта на мярката е към професията да се привлекат повече млади хора, тъй като в момента те са едва 11% от всички преподаватели, става ясно от средносрочната бюджетна прогноза, съпътстваща проектобюджета. Просветният министър Красимир Вълчев посочи, че минималната заплата на педагозите ще се увеличи от 920 на 1080 лв., а средният скок за системата ще е между 17-18%. Около 41-42 млн. лв. ще коства повишаването с 10 на сто и на възнагражденията на непедагогическия персонал в училищата.

Допълнително за националните програми в средното образование просветното министерство е планирало около 40 млн. лв. Част от средствата ще се насочат за обновяване на базата на професионалните гимназии, но най-голямото перо ще е отново за финансиране на обезщетенията за пенсионирани учители. За тази година МОН бе планирало 36 млн. лв. за различните обезщетения, които школата изплащат на педагозите (при намаляване на числеността на персонала, при пенсиониране, в резултат на закриване или преструктуриране). Те бяха предвидени за около 8100 педагози и 2900 души непедагогически персонал. За догодина все още не са ясни конкретните прогнозни числа, но очакванията на просветния министър Красимир Вълчев са в пенсия да излязат около 4500 учители, колкото и т.г. "През следващите 8 години предстои да се пенсионират около 36% от българските учители", пише в средносрочната бюджетна прогноза на МФ.

КЛАСНА СТАЯ

Значителна сума от образователния бюджет за догодина е предвидена и за оборудване на училищните кабинети - 20 млн. лв. Парите вероятно ще се отпуснат през национална програма, като с приоритет ще се финансира обновяването на кабинети по математика и природни науки. Различното от досегашните програми ще е, че модернизирането задължително трябва да е свързано с промяна на методите на преподаването, които да направят обучението по-интерактивно и интересно за децата. Бюджет 2020 ще осигури и над 4 млн. лв. за ремонтиране на ученическите общежития към професионални гимназии с цел повишаване на приема в този вид училища.

Ключови думи:

бюджет, образование 2020
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Разходите за пенсии за пръв път ще минат 10 млрд. лв.

23.10.2019

ЯНА НИКОЛОВА

1027 5
Парламентът гласува 250 лв. минимална пенсия от 1 юли

04.12.2019

907 13
Въпреки скандалите за минималната пенсия НС ще гласува днес бюджет 2020

04.12.2019

1098 11

Коментари

аиг3

Хайде пак глупости. Ще напуснат? Как го разбрахте? Това, че ще имат право на пенсия не значи, че ще напуснат. Пълно е с пенсионери, които продължават да работят в училищата. Като една позната, мрънка-като се пенсионирам край. Ама като си направи разчет, че получава към 1500 лв заплата, отделно учителската пенсия, която не е малка и преосмисли решението си.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×