Quantcast

Медия без
политическа реклама

400 хиляди изборни фантоми ще „участват“ в местния вот

Иначе обикновено били около 1 милион, успокоително съобщи шефът на „Информационно обслужване“ Михаил Константинов

15 Окт. 2019ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Снимка: Архив

„Само" 400 хиляди ще бъдат изборните фантоми на предстоящия местен вот, твърди проф. Михаил Константинов, който ръководи „Информационно обслужване“ - фирмата, отговорна за изчисляването на изборните резултати. „Обикновено са 1 милион“, успокоително съобщи Константинов пред БНТ. По думите му намаляването на „мъртвите души“ се дължало на по-малкия брой гласоподаватели, вписани в избирателните списъци – 6.3 милиона. Според него гражданите с избирателни права у нас в момента са 5.8 млн. души.

Константинов посочи, че местните избори, които традиционно са най-тежки, са се усложнили допълнително заради въвеждането на преференциалното гласуване, изпробвано за пръв път през 2015 г. Това прави още по-тежка работата на секционните избирателни комисии, които ръководят изборния процес и внасят първичните изборни резултати в своите протоколи. „Ако секционните протоколи са коректно написани, нещата вървят много по-лесно след това. Катастрофата, която се случи в „Арена Армеец“ преди 4 години, се дължеше на лошо попълнените протоколи. Там средно връщахме по 6 пъти всяка една комисия, а има 1600 комисии“, напомни Константинов. И се изказа оптимистично за подготовката на секционните комисии тази година, защото „никога не се е говорило толкова рано и толкова много за това обучение“. Похвали се и с разработката на софтуерен продукт, който щял да помогне на членовете на комисиите да тренират правилното попълване на протоколите.

По въпроса за електронната защита на изборите Константинов увери, че няма „никаква“ възможност да бъдат хакнати компютрите на „Информационно обслужване“. „Ние сме единствената изборна система, която не може да бъде хакната, защото резултатите се обработват на изолирана машина, която не е в мрежа. За да го хакнете, трябва да го приближите физически с някакво устройство, но ние компютрите си ги пазим. И МВР много ни помага, така че лошият човек, хакерът, трябва да пристигне лично, за да свърши тази работа. Но ние няма да го пуснем“, обеща шефът на фирмата. И се похвали: „От наша страна нещата винаги са перфектно организирани и ще бъдат такива“.

Според Константинов няма никаква нужда от задължително гласуване, каквото беше въведено от предния парламент. Причината е, че задължението е абсолютно формално, след като Конституционният съд отмени санкциите, предвидени за гражданите, които не са пуснали бюлетина. „У нас се оформи една устойчива маса от избиратели – около 50 на сто от наличните избиратели в България гласуват. Това е добре за Европа“, посочи той.

Шефът на „Информационно обслужване“ се обяви и против квадратчето „Не подкрепям никого“, определяйки го като „една от големите глупости, които бяха въведени преди няколко години“. „То няма никакво значение. Това е празен глас“, отсече Константинов.

ПРЕПОРЪКА

Според Михаил Константинов търговията с гласове отбелязва лек спад, но остава проблем при местния вот. „При президентски никой не краде гласове. Там трябва толкова гласове да откраднете, за да смените президента, че не си струва. Докато тука с няколко гласа може да смените кмета или да изберете общински съветник. Апелирам към правоохранителните органи: когато хванете някого, скъсайте му главата, а не го осъждайте на пробация или глоба“, препоръча той.

Още по темата