Медия без
политическа реклама

3 месеца затвор и 10 хил. лв. глоба за нарушаване на карантината

02 Окт. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Пореден човек у нас бе осъден за нарушаване на карантината. 26-годишен мъж от Попово е признат за виновен за нарушаване на мерките, издадени против разпространението на COVID-19, като престъплението е извършено като продължавано деяние, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна, цитирани от dariknews.bg. Той е осъден на три месеца лишаване от свобода при строг режим и 10 000 лева глоба.

Мъжът се е завърнал от Белгия на 14 април. На границата му е връчено предписание от РЗИ-Русе за задължителната 14-дневна карантина. Посочил, че ще бъде в изолация на постоянния си адрес в град Попово. Полицейски служители извършили проверка на домашния му адрес още съдия ден, той не е бил открит. Намерен бил в магазин. За отклоняването му е връчен предупредителен протокол. На 17 април служители на реда отново проверили на адреса, но не бил открит в дома си. Два дни по-късно при трета проверка, отново не бил намерен, уточняват от институцията. Образувано е досъдебно производство. С обвинителен акт на Териториалното отделение в Попово към Районната прокуратура в Търговище, той е бил предаден на съд.

Подсъдимият е осъждан многократно, три пъти е търпял ефективни присъди в затвор. Последната му ефективна присъда от 4 месеца лишаване от свобода за кражба е изтърпял на 18 януари. Присъдата е произнесена при условията на задочното производство, тъй като подсъдимият, макар и редовно призован в първото съдебно заседание по делото, не се явил.

Осъдените за нарушаване на карантината и противоепидемичните мерки в страната вече са десетки. Наскоро жена от Гурково, нарушавала три пъти карантината си, бе осъдена от Районния съд-Казанлък на 8 месеца затвор, като изпълнението на присъдата се отложи с тригодишен изпитателен срок и глоба в размер от десет хиляди лева. В края на юли т.г. районният съд в Лом осъди на три месеца затвор условно и глоба от 10 000 лева и 21-годишния К.Ж.Ш. от крайдунавския град - също за нарушаване на задължителна карантина.

 

 

Още по темата