facebook
twitter

България

200 000 афганистански бежанци застрашавали България и ЕС от Турция

Имигрантската криза далеч не е приключила, а временно е затихнала, стана ясно на кръгла маса за миграционната политика на ЕС
1315
Илияна Кирилова
Цветан Цветанов и Мария Габриел използваха дискусията, за да похвалят работата на българското правителство по охраната на границите.

Макар че в момента е затихнала, имигрантската криза далеч не е приключила. Около 200 хиляди афганистански бежанци са преминали от Иран в Турция с намерение да стигнат до Европейския съюз. Информацията беше съобщена на кръгла маса на тема „Управление на миграционната политика в контекста на изборите за Европейски парламент“, провела се вчера в Народното събрание. На дискусията присъстваха български политици и чуждестранни дипломати.

Първи заговори за риска от напиращите към ЕС афганистанци зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той посочи, че в момента миграционният натиск по българските граници бил „нулев“, но това можело да се промени през предстоящите топли месеци. „В момента в Турция има 200 000 афганистанци, които искат да влязат в ЕС. Това прави ангажимента на Турция и на Европейската комисия по опазването на границата и мира още по-голям“, изтъкна Цветанов.

За същия проблем алармира и Михаел Шпинделегер, генерален директор на Международния център за развитие на миграционни политики. Той заяви, че Иран приютява около 3 милиона афганистански бежанци. Те обаче започнали да напускат близкоизточната държава заради икономическата криза там, оставила ги без препитание. Стотици хиляди вече се прехвърлили в южната ни съседка, търсейки път към ЕС, и вече притискали гръцките граници. Шпинделегер също подчерта важността на споразумението между Евросъюза и Анкара за възпирането на имигрантите.

От думите му се възползва турският посланик Хасан Улусой, който поиска Европейската комисия да изпълни финансовите ангажименти по споразумението, сключено с неговата страна. Досега Брюксел е превел 1.2 млрд. евро, но Анкара очаква още 1.8 млрд. евро. Посланик Улусой напомни още, че в момента Европарламентът обсъжда възможността да бъде замразен преговорният процес за присъединяването на Турция към ЕС. И призова „стратегическите отношения между ЕС и Турция да не страдат заради предизборните кампании“.

Участниците на кръглата маса от българска страна бяха подбрани изцяло от средите на управляващите и затова по адрес на родните власти се чуха само похвали. Еврокомисарят Мария Габриел подчерта, че броят на нелегално влезлите в ЕС през 2018 г. е намалял с 90% в сравнение с 2015 г., и похвали ролята на премиера Бойко Борисов за този спад.

„Дейността на МВР допринася за това България да контролира напълно миграционната ситуация и да продължава да поддържа едно изключително високо ниво на сигурност на националната ни граница, която се явява и външна граница на ЕС. Към момента сме свидетели на съществено намаление на интензивността на миграционния натиск. Обстановката е спокойна и предвидима“, включи се и зам.-министърът на МВР Красимир Ципов.

Други от участниците в дискусията не бяха толкова оптимистично настроени. Шпинделегер посочи, че броят на подалите молби за убежище е скочил на 600 хиляди души - феномен, за който обяснение няма. Ясно било само, че се наблюдава „вторично движение“ на имигранти - например някой пристига в Испания, но не се регистрира там, а заминава нелегално за Германия, където подава молба за убежище. „Кризата не е приключила. Просто сме в по-спокоен период“, заключи Шпинделегер.

СТАТИСТИКА

Според статистически данни, представени от Красимир Ципов, общо задържаните за 2018 г. нелегални имигранти у нас са 2851 - с 5% по-малко в сравнение с 2017 г. Задържаните „на вход“ са намалели от 743 на 689. Те са предимно от Афганистан, Ирак и Сирия. За миналата година за първи път броят на заловените на границата с Гърция почти се е изравнил с този на турската граница. Най-драстичен е спадът при хванатите „на изход“ - 634 души, или 74% по-малко в сравнение с 2017 г., когато са били 2413. Върнати са 885 незаконно пребиваващи граждани на трети страни, от които 332-ма - принудително.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Унгария е първата европейска страна, купуваща турска бойна техника

19.05.2019

1226 27
ЕС: Аруба, Барбадос и Бермудските острови вече не са данъчни оазиси

17.05.2019

350
Разговорите в ЕС поевтиняват до 37 стотинки на минута

14.05.2019

Алиса Иванова

471

Коментари

САТЪР
снимка на САТЪР

добре де надписи  МИНИ  и тук там бутафорни взривове  ,ще свършат доста работа.

Или  пак се отваря нишат  каналджии/граничари  щото те с а едно и също...

дъртреалист

Е... ми, викам, да ги пуснем тези талибани, да си влезнат в Европа, да си щипят булки...

Като не иска да си има граница, ЕС, за която да си плаща, значи иска талибани.

Нас не ни пука, щото те не са луди да останат тук. Пък и дестабилизирането на Бг е безсмислено.

Целта е Германия... 

ablepsia

те не са луди да останат тук

 

Не се самозалъгвайте!

pbdan

За какво ни е армия, американски бази, изстребители, фрегати след като врагът ще мине пеша един по един през разградената граница?

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

Около 200 хиляди афганистански бежанци са преминали от Иран в Турция с намерение да

 

...дали наистина толкова афганистанци са преминали в Иран и се канят да бягат в Европа? Някои може ли да осветли този въпрос?

Вече се съмнявам във всяка подобна дописка (дописник). Благодаря.

Мошеник

Фалшива новина!

дена

 Ма те тези БЕЖАНЦИ ли са ? Нали там е НАТО и цари мир любов и благополучие .

Влез или се регистрирай за да коментираш

×