Медия без
политическа реклама

Кание Уест се регистрира като кандидат-президент на САЩ

Илън Мъск обаче оттегли подкрепата си от рапъра заради неговите антиваксърски и религиозни възгледи

16 Юли 2020
ЕПА/БГНЕС
Кание Уест

Американският рапър Кание Уест се регистрира като независим кандидат на президентските избори в САЩ в избирателната комисия в Оклахома. Това бе съобщено в Туитър-профила на комисията. Представител на музиканта е внесъл дължимата такса от 35 000 долара за участие. Сайтът на Федералната избирателна комисия на САЩ (FEC) представи попълнен формуляр за участието на Уест от партията "BDY" в надпреварата за президент. 

В началото на юли рапърът заяви, че възнамерява да се кандидатира за президент като независим кандидат, защото настоящият глава на страната Доналд Тръмп вече гони от себе си част от републиканците. По-рано Кание Уест звучно подкрепяше политиката на Тръмп. Той редовно пускаше постове с възхищението си от президента, носеше червена шапка „Направете Америка велика отново“ и посети Овалния кабинет.  Наскоро обаче Уест се разграничи от Тръмп заради движението Black Lives Matter и протестите срещу полицейската бруталност и расовата дискриминация. През юни рапърът дари $ 2 млн. на семействата на Джордж Флойд, Ахмад Арбери и Бреона Тейлър - трима чернокожи, убити при инциденти с полицаи и граждани.

По традиция само кандидати от двете водещи партии, Републиканската и Демократическата, имат реални шансове да бъдат избрани за президент на Съединените щати. И двамата водещи кандидати за тази година вече са ясни - Доналд Тръмп и Джо Байдън. В същото време има няколко случая, при които кандидати от трета партия или безпартийни са получили значителен брой гласове. До момента последният човек, който успя, беше бизнесменът Рос Перо, който спечели 19% от гласовете през 1992 г.  

Първите проучвания за избори 2020 дават на Кание Уест едва 2 на сто от гласовете на американците. Междувременно предприемачът зад "Спейс X" и "Тесла" Илън Мъск, който бе заявил подкрепата си за кандидатурата на рапъра още в началото на неговата кампания, обяви, че я оттегля. Неотдавна Уест даде интервю пред "Форбс", в което се изказа негативно за ваксините и ги нарече "знак на дявола". В същото интервю музикантът обясни, че "следва думата на Библията" и е противник на абортите. Тези му схващания подразнили Мъск, който коментира в Туитър, че очевидно между двамата има принципни различия. 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?