Медия без
политическа реклама

Въпреки хвалбите на Танева, случаите на чума продължават

27 Септ. 2019
Pixabay

Първи случай на африканска чума по свинете е установен в област Перник, съобщава БНР.Заболяването е регистрирано на територията на община Брезник.

Още през август земеделският министър Десислава Танева се похвали, че няма нови случаи на заразната болест по прасетата. След това обаче бяха установени няколко случая при диви свине, а това е поредният.

Сигнал за мъртво диво прасе в планината Любаш е бил подаден от турист в Ловно-рибарското сдружение в града.

Вече са предприети необходимите мерки, взети са проби, а животното е загробено съгласно санитарните изисквания, на мястото е направена и дезинфекция.

От Областната дирекция по безопасност на храните в Перник потвърждават, че резултатите от взетите проби са положителни. Поради тази причина със заповед на директора на Регионална дирекция на горите в Кюстендил е забранен достъпът на хораи превозни средства в инфектираната зона. В нея попадат ловностопанските райони Садовик, Красава 1 и Станьовци на територията на община Брезник, Велиново и Филиповци в община Трън и "Букова глава" към Държавно ловно стопанство "Витошко-Студена".

Забраната влиза в сила от днес и ще продължи до 27 ноември.

Заради потвърдения случай на африканска чума по свинете в Перник днес Областната епизоотична комисия заседава извънредно.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата