Медия без
политическа реклама

Вицепремиерът Марияна Николова пише правила за киберетика

10 Дек. 2019
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Нено Димов и Марияна Николова

Вицепремиерът Марияна Николова напредва с мерките за киберсигурност, с които бе натоварена с решение на правителството, което бе възприето като доста спорно от опозицията. Новият Съвет по киберсигурност ще има първо заседание след Нова година, а следващата седмица ще бъде внесен и правилникът за работата на съвета, съобщи Николова на международна конференция по темата. Национален координатор на съвета е Явор Колев, който в момента е директор на „Киберпрестъпления“ в ГДБОП, като той ще бъде и секретар на новия орган.

Попитана какво се случва с идеята на Националната агенция по приходите, след като бяха източени личните данни на над 5 млн. българи, сигурността на информационните масиви и на чувствителната държавна инфраструктура да бъде поета от външни фирми в контекста на публично-частно партньорство, Николова каза, че на този етап нямат решение по този въпрос. „Критичната инфраструктура е част от Националната сигурност, поради което регулацията й е строго определена в нормативната база“, заяви тя, цитирана от БГНЕС. 

Марияна Николова припомни, че заради зачестилите киберинциденти е бил създаден Закон за киберсигурността, но това не е достатъчно и затова сега налагат една нова тема в сферата - киберетиката. „Ние трябва да сме етични в информационното общество между държавата, бизнеса и гражданите, за да можем да открием кое е доброто и кое лошото. Ежедневните атаки показват, че не е достатъчна само регулацията, а зависи и от самите нас, нашето поведение. Заради това киберетиката в информационното общество е много важна за нас. Тя ще залегне и в нормативната база в публичния сектор като Кодекса за поведението на служителите в държавната администрация“, обяви тя.

Още по темата