facebook
twitter

Горещи новини

Вицепремиерът: Киберсигурността не е "горещ картоф"

1706
Илияна Кирилова
Мариана Николова

Не приемам поста на председател на Съвета по киберсигурност като капан. Това каза вицепремиерът Марияна Николова пред Нова телевизия. Вчера тя пое председателството на Съвета. 

"Не считам, че в държавата може да се определи някакъв сектор като "горещ картоф", добави тя. 

"Функциите на председателя на Съвета по киберсигурност са ръководни. Що се отнася до технически и информационни компетенции, аз в рамките на администрацията, в която съм работила, съм преминавала различни обучения, включително притежавам и квалификацията IT Card. Съветът се състои от 18 ръководителя на важни ведомства в държавата, като тук влизат силовите ведомства – МВР, МО, ДАНС, МВнР, МТИТС, както и ключови ръководители на разузнавателните служби. В представителството ще влезе и представител на президента, който ще бъде определен с указ", обясни тя. 

Николова посочи, че Съветът ще има задача да изготви Стратегията по киберсигурност.  "Това е орган, който е координационен. Съветът ще трябва да подготви Стратегията по киберсигурност  и, след като бъде определен националния координатор по киберсигурност, който ще бъде секретар на Съвета, тогава ще започнем работа по Стратегията", уточни вицепремиерът.

23

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Каракачанов е глобен с минимума от 300 лв. за посещение на парк

16.04.2020

Обновена

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

15299 32
Каракачанов наруши забраната за посещаване на паркове

11.04.2020

Обновена

11529 34
Вицепремиерът Марияна Николова пише правила за киберетика

10.12.2019

283 6

Коментари

Дохс_Читем

Разбира се, че киберигурността не е горещ картоф. Хладен морков е.

Джиджи

Разбира се, че киберигурността не е горещ картоф. Хладен морков е.

Йес!!! Който може да се ползва за различни цели – според обстоятелствата ... ?

 

Особено като стане напечено! ???

 

Най–вече при калинките, патиците и гъските ... ???

Звън®
снимка на Звън®

Не, това не е заместник министър-председател! Това е истинска жена-вамп! Колко примамливо са разпуснати косите й! Каква нега се таи в погледа й! А тези дискретно отворени устни, загатващи какво могат да погълнат! Горещ картоф, хладен като ума на чекист морков, екзотичен банан, троянска слива - всичко това с лекота потъва и се губи вовеки веков в черната дупка на тази изкусителка.

Mrx

 

  Тази да вземе да направи нещо по отношение на "електронното правителство". Че 10 години само се приказва за него. Както и за електронната здравна карта. Дали тази разбира нещо от информационни технологии или е още една тлъста калинка. 

kokaracho

включително притежавам и квалификацията IT Card

Ммммъка.

Видове ITcard тестове:

Тестът се състои от свободно избираеми модули, които покриват най-често използваните офис приложения, използвани в ежедневната работа - текстови редактори, таблици, презентации, интернет, включително браузъри и различни системи за управление на електронна поща. Групирани са в 7 модула в областите интернет, Microsoft Office и OpenOffice:

Internet & E-mail

Microsoft Word

Microsoft Excel

Microsoft PowerPoint

OpenOffice.org Writer

OpenOffice.org Calc

OpenOffice.org Impress

 

Диагностик

PE2...

Диагностик

Колкото по-високо е един човек в йерархията, толкова по-високо е нивото на неговата некомпетентност.

JollyRoger's

Координатори, стратегии, 18 члена и накрая пак един голям... геврек. Героите на Доньо Донев са академици, в сравнение с герберастките нотабили. 

mini96

Разбира,как да не разбира от компютри!Може да включи щепсела в контакта,знае какво е мишка и какво клавиатура!Какво друго искаме от нея?То това са фундаменталните основи  на IT-то после другуто колко му е!

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Трагедията е пълна. Значи ББ е изключително некомпетентен щом назначава тази личност да отговоря за киберсигурност на системите. Значи цялото правителство е съставено от полуграмотни личности. Скоро и фирми като " Чистота и дезинфекция" ще започнат да бъркат по информационните системи.
Диагностик

Длъжността се полагаше на партията, чийто водач е Валери. Той си я избра, като най-качествената от отбора му.

Живота ни подсказва, че у нас всеки е подходящ за министър - важното е някой да го предложи и да бъде назначен. От тях зависи само подбора на квалифицирани сътрудници, които да са готови срещу малко пари да свършат много работа и да бъдат честни...... В повечето случаи бъркат, след като използват своя метър на компетентност. 

С.Славов

                  в държавата може да се определи някакъв сектор като "горещ картоф", 

 

                     ОГРЕТЕН

 

...........Дайте  лост-повдигам  Земята !

Вече за  нов  пост тъгувам .

Едно замисляхме друго стана -

картоф вместо сирене в капана ,

но мога  да рапортувам :

                     Пак отиде коня в реката ! ..............

скайспирит

Аз имам едно по-друго тълкувание. На Баце вече му свирят лагерите и предприема панически ходове. Тая калинка чия е? На Валери Дискотеката. Стана ли прекалено креслив и нагъл Валери? Не може така - да правиш квот си искаш, да поставяш условия. В тая територия само Един се разпорежда и поставя условията. ? Айде СЕГА ще бутнем напред негов човек, който със сигурност ще се издъни. И когато се размирише, аааа 'Тая Валери ми я предложи, въпросите към него."

mamut

 Скай?, досега за "киберсигурността" отговаряше дър. философа Дончев, що така се изметна като чамова дъска ,та прехвърли ресора на Марианчето, всеки може да си направи изводи, а дали е имала възможност на избор е да откаже? Там в МС един човек нарежда и това е Бате. Досега Електронното правителство го изграждаше "експерта" Росен джелезков, който сега е министерна траспорта и съобщенията  и информационните технологии, що трябва да има още едно звено и то  Държавна Агенция" Електоронно управление" (ДАЕУ) към МС за мен е необяснимо мигар това не е информационна технология?

сталкер пустиняк

Аз пък разбирам от банково дело - имам дебитна карта!

 

Потресаваща е некадърността и наглостта на герберастите! 

Имам чувството, че тази я назначават само и само за да бъде забравена онази телефонистка, назначена в СЕМ. 

Звън®
снимка на Звън®

Киберсигурността на Мариянка е освиделствена. В различни лаборатории, канцеларии, спални помещения и тоалетни дори,  тя многократно е подлагана на широк спектър тестове за проникване.  Последният penetration test й е бил направен в сградата на МС. Върху нея е извършен ръчен тест за проникване с предварително планиране на атаката и разузнаване на уязвимостите й. Установено е, че Марияна има 3 IP адреса, а всичките й отворени за достъп портове са защитени с политкоректни  сертификати. Веднага след това Марияна е подложена на внезапен тест за бременост, който е дал отрицателен резултат.

Диагностик

Николова уточни, че в момента наказанията за компютърно престъпления са в порядъка от 2 до 8 години затвор. Освен това и глобите не били достатъчно големи, като тя ще поиска и тяхното увеличение.
"Ще предложа от 5 до 15 години затвор за подобни престъпления, в които попадат проникването и хакването на пароли. В закона ще се уточнят какви са точно видовите компютърни престъпленията. На европейско ниво санкциите са значителни. Една от тях е хакерът да не може да влиза в нито една държава в ЕС. Освен това ще му бъдат блокирани банковите сметки и имуществото. Всеки хакер трябва да знае, че ще го грозят най-тежки санкции. Това Съвета на Европа наскоро го прие", каза Николова.
Тя добави, че хакерските атаки са проблем на Европа в последните години. Като пример даде Германия, откъдето излезли "милиарди левове" след подобни престъпления. Именно заради това са направени и първите промени в Закона за електронното управление.
...
Николова зае вицепремиерския пост именно от Симеонов, като преди това беше началник на кабинета му.

Хумангоид

Обаче по-фаща окото от презедентката на Хърватия и от Макроницата.

bobacko

Да си малолетен е временно, но когато си малоумен е завинаги. Последният да затвори вратата!

bobacko

Ей, колорадските бръмбари не могат да нанесат такива вреди на "народното стопанство", колкото могат калинките!

Седем с един...

Ся, прочетох някъде, че въпросната госпожа е била юрисконсулт на "Топлофикация" - София. Като се има в предвид какви ги забърка това дружество със събирането на дълговете и съдебните дела срещу длъжниците, да очакваме ли същите велики дела в сферата на киберсигурността? Или ще сътворим едно законче, ще увеличим сроковете в пандиза и съответните глоби и voila!, опазихме държавата от киберразбойниците и можем да лягаме да спим спокойно...?

seyko

Новата Гинка.

Invisible

   Ебахти и държавата, щом тази и е вицепремиер!

Влез или се регистрирай за да коментираш