Медия без
политическа реклама

Управляващите се впуснаха в защита на Боил Банов

Елена Йончева се превръща в пощенска кутия за доноси, обяви председателят на парламента Цвета Караянчева

30 Яну. 2019Обновена
Елена Йончева
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Елена Йончева

Управляващите започнаха кампания в подкрепа на културния министър Боил Банов, за когото депутатът от БСП Елена Йончева извади информация, уличаваща го в ощетяване на държавата.

Елена Йончева подава псевдо сигнали. Така председателят на Народното събрание Цвета Караянчева коментира пред bTV скандала, станал известен като „Ало, Банов съм“.

Караянчева смята, че Банов не трябва да подава оставка, защото на този етап няма повдигнато обвинение срещу него. По думите й има съмнителен запис от съмнителен източник и затова е добре, че прокуратурата се е самосезирала и е започнала проверка.

„От едната страна имаме недоказано обвинение и скалъпен запис. Ако се вслушате в него, сякаш има сглобявани определени абзаци. От другата страна имаме документ на министъра, който показва, че има искова молба и още тогава съдът е сезиран”, коментира Караянчева.

„В какво се превръща г-жа Жана д`Арк – така ли се прави разследваща журналистика, или тя се превръща в пощенска кутия за доноси”, попита председателят на парламента.

По думите й подобни псевдо сигнали и действия на опозицията карат хората да се чувстват сякаш живеят в блато.

„Това, че си острие на БСП не те прави по презумпция невинен. Всеки може да стъпи накриво. Такива примери, които се случват в държавата, водят до това усещане за корупция у хората”, каза още Цвета Караянчева.

Подкрепа със същите аргументи оказа на колегата си в правителството и вицепримерът Томислав Дончев.

Той подчерта, че „не работи лековато” и не може да се довери само на твърденията, които Елена Йончева от БСП изнесе. По думите му фактът, че Боил Банов е показал документи, потвърждаващи, че е заведен иск към фирмата-изпълнител, „изключва всякаква хипотеза някой да е бил корумпиран “. "Щом гониш някой в съда и търсиш да си прибереш неустойката, как може образно да си в завера с него", попита Дончев, цитиран от БНТ.

Вицепремиерът обяви, че е разпоредил пълна проверка на финансирания с евросредства проект "Ларгото".

„Искам проектът да бъде проверен. Всички разходи, документация, проверка на място, за да видим дали в него има нередности. В тази система, където има много пари, които трябва да се разходват в полза на обществото, винаги е имало опити за натиск. Въпрос на мъжкарско понякога самочувствие и поведение е да не им се поддаваш.Много не ми се иска парламента да участва в тия форми на натиск“, обясни Дончев.

По-рано обаче от прокуратурата обявиха, че данните, изнесени от соцдепутата Елена Йончева за нарушения, извършени от културния министър Боил Банов и други лица, сочат за евентуално извършено престъпление по служба или безстопанственост. А малко преди 14 ч. представители на спецпрокуратурата влязоха в сградата на културното министерство, за да изземат цялата документация по случая и да посетят министър Банов. Още днес трябва да започнат разпити на хора, които имат отношение по случая.

От аудиозапис, направен от държавен служител и публикуван от Йончева, се разбира, че Банов, в качеството си на зам.-министър през 2016 г., е съдействал за опрощаването на поне 700 000 лв. неустойка на фирмата - строител на втори и трети етап на античния културен комплекс "Сердика" - Ларгото.

Банов обаче отрече да е опрощавал пари и заяви, че имало заведен иск от министерството на културата към фирмата изпълнител на ремонта на Ларгото за забавяне и неизпълнени дейности за 750 000 лв. и в момента текат съдебни дела.

„От 4 години съм рекетиран с някакви записи. Лицето се казва Ангел Ангелов и беше директор на дирекция „Европейски програми и проекти” в Министерството на културата. Вежди Рашидов го уволни за поредица гафове”, подчерта Банов, цитиран от bTV.

„Аз не се поддавам на рекет”, категоричен беше министърът. По думите му разпространеният запис от БСП вероятно е монтаж.

„Хиляди оперативки правихме, вероятно и съм псувал, вдигал съм тон, защитавал съм държавния интерес по всякакви начини. Вероятно ако ми се извадят думи, може да се скалъпят още 56 записа”, подчерта Банов.

„Точно след като направихме вчера нещо наистина, с което се гордеем – с подносите и картината на Батенберг, много е хубава тази помия днес. Помия на посредствеността”, подчерта културният министър.

 

„Реагирал съм на случая с „Ларгото“ и съм го изпратил на съд още тогава, въпросите са към друг”, коментира скандала депутатът от ГЕРБ и бивш културен министър Вежди Рашидов. Той заяви, че става въпрос за забавяне на строителя. „Казвам, че съм подписал заповед да отиде на съд тази неустойка за неспазване. Втора инстанция чакаме. Реагирал съм“, каза още Рашидов. Той обясни, че е проверил през правна дирекция, че като се е върнал от лечението си от Германия е подписал заповед да се заведе дело да се изплати неустойка за забавени срокове. Рашидов обърна внимание, че са минали европейски и всякакви одити относно обекта „Ларгото“, културно-комуникационен комплекс „Сердика“ 2-3 етап.

 

Според Елена Йончева в телефонен разговор, който започва с „Ало, … Банов съм“, тогавашният заместник-министър дава указания как да бъдат подправени документи, за да не получи държавата въпросната сума. Разговаря с независим одитор, а с ръководителя на фирмата договарят как да синхронизират документите, за да не плати фирмата неустойката, която дължи за закъснението, разказа Йончева.

"Удивителното в този разговор е с каква лекота днешният вече министър от кабинета "Борисов“ договаря схеми в ущърб на държавата. „Аферата „Ало,…Банов съм” е пример за това как днес функционира българската държава”, заяви соцдепутатът, цитирана от Нова телевизия.

"Записът е направен, защото служителите са били вкарани в незаконна схема и като застраховка", обясни Йончева.

Ето и част от разговора от записа:

Банов: Имаме такъв проблем. Поради забава на СМР за период от 33 дни, те са сметнали 0.2 от стойността на договора и сумата е 690 000 - 700 000 неустойка. Ние трябва да ги искаме от онези... Сядаш с Мечкунов или с не знам кой, правиш акт 10 и го раздробяваш. Може ли да го организираме? Но трябва да са периоди,в които няма строителна документация.

Служител: Това е строителният надзор, инвеститорският и Мечкунов, трябва да подпишат? Те ще подпишат ли?

Банов: Ами ще разпишат...

Служител: Значи така да направят, че тези 33 дни...

Банов: Тези 33 дни да се покрият с акт 10 назад, за да изчезне въобще това условие... Но това, трябва да го направим до дни.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата