Quantcast
Спорният танкер BDIN (ex. BADR) тръгнал към Одеса, но се върнал в Бургас | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Спорният танкер BDIN (ex. BADR) тръгнал към Одеса, но се върнал в Бургас

Корабът е върнат в български води заради опасенията, че е възможно да се стигне до разлив и екозамърсяване, обясни шефът на "Морска администрация"
4202
Архив: marinetraffic.com

Спорният танкер BDIN (ex. BADR) направи странен среднощен преход, съобщава maritime.bg. Около 18 часа в понеделник той е започнал да се движи в посока североизток. Около 21 часа се е насочил в направление Одеса, Украйна, показвали данните на сайта Marinetraffic. В 23 часа корабът е направил рязък завой и е започнал да се връща към Бургас. В 7.30 ч. тази сутрин танкерът вече се намирал на позиция на рейда пред Бургас, предава maritime.bg.

Светлан Кичиков, шеф на гранична полиция, разясни, че към момента корабът отново е на рейд в Бургаския залив, след като вчера служители на "Морска администрация" и "Гранична полиция" са връчили на капитана разпореждане за връщането на плавателния съд, след почти двуседмичния му престой в извън териториални води без осъществяване на разрешения еднократен преход до ремонтна база в Тузла, Турция.

Шефът на "Морска администрация" – кап. Живко Петров обясни, също цитиран от БГНЕС, че корабът е имал разрешение за еднократен преход до турска ремонтна база, в която да се ревизират системите му и да се сертифицират документите за безопасно плаване. След близо двуседмичен престой в открито море и опасенията, че е възможно да се стигне до разлив и екозамърсяване, кап. Петров е издал разпореждане за връщане на кораба в Бургаския залив.

Танкерът ще остане тук до абсолютната сертификация на документите за плаване, като не е определен максимален период. Според изискванията корабът трябва да премине технически прегледи, като за това трябва да се погрижи флагът, под който е плавателният съд. В момента танкерът е под панамски флаг.

Скандалът с този танкер предизвика напрежение между България и Либия. Това стана след като корабът БАДР беше задържан от българските власти още през 2017 г. и предаден само няколко дни преди Новата 2019 г. във владение на българска фирма, която претендира, че либийската държава й дължи 10 милиона долара. Собственик на танкера до осъществената публична продан и въвод във владение е била либийска държавна компания. Либийските власти обаче твърдят, че случилото се в пристанище Бургас са пиратски действия, и заплашиха, че ще задържат всеки български кораб в свои води. Либийците твърдят, че завземането на танкера е станало с помощта на катери и служители на Гранична полиция и Морската администрация на България. Българските власти в лицето на транспортния и външния министри наричат случая частно-правен и гражданско правен.

Ключови думи:

танкер, Бадр, Бдин

Още

Аферата с либийския танкер вече 2 г. е на трупчета в прокуратурата
Танкерът, заради който България се нареди сред пиратите на XXI век
SMS-ите на Бобоков стигнаха до бивш съветник на Захариева

29.06.2020

9983