facebook
twitter

Горещи новини

Социалните работници са спасили от изоставяне 1733 деца

Министерството на Бисер Петков прави нов опит да успокои социалните мрежи
211
Pixabay

Министерството на труда разпространи справка за работата на социалните служби през миналата година в опит да успокои страстите около спекулациите, че отнема незаконно деца, които обикалят "Фейсбук". 

"Основният приоритет в работата на социалните работници е децата да се отглеждат от своите майки и бащи. В тази връзка се осъществяват редица дейности за подкрепа на семействата и повишаване на родителския капацитет чрез осигуряването на подходящи социални услуги, оказване на финансова подкрепа и др. Показателен пример в това отношение е дейността на социалните работници по превенция на изоставянето. Благодарение на техните усилия през 2018 г. 1733 деца са останали да живеят в своето родно семейство", обясняват от ведомството на Бисер Петков.

Извеждането на дете от биологичното семейство е крайна временна мярка за закрила, която се базира на прецизно проучване и оценка на конкретния сигнал за дете в риск и се потвърждава със съдебно решение. Извеждането на дете от биологичното семейство като мярка за закрила се предприема винаги след обстойно проучване и изчерпване на всички възможности за закрила в семейството или в разширения семеен кръг. През 2018 г. 731 деца са били настанени в семейство на роднини и близки.

Изключение правят единствено случаите, когато при различни причини се налага спешното извеждане на детето. При тях главната цел е връщането на детето в родното семейство. Работата в тази посока включва всички дейности за подкрепа на семейството, за да се гарантира най-добра среда за отглеждане на детето. През 2018 г. социалните работници са работили по 1235 случая за реинтеграция на деца в семейството. В 495 от тях децата са се върнали при своите родители. По много от останалите случаи работата продължава и през настоящата година, уточняват от ведомството.

Ключови думи:

стратегия за детето
Все още няма коментари

Още

Във Велико Търново ще протестират срещу Стратегията за детето

02.06.2019

1189 5
Петков и днес успокоява, че стратегията за детето е спряна

17.05.2019

327 4
Спряната стратегия за детето ще се преработва след изборите

16.05.2019

Искра Ценкова

428 3

Влез или се регистрирай за да коментираш

×