facebook
twitter

България

Борисов не успя да спре протестите срещу забраната на шамарите

Телесното наказание над деца ще се диференцира, казва шефът на Синдиката на българските учители Янка Такева
566
Илияна Кирилова

Въпреки че премиерът Бойко Борисов замрази работата по проекта на Национална стратегия за детето (2019-2030) заради развихрилите се негативни обществени реакции, протестите срещу документа, забраняващ телесното наказание над деца, не стихват. След София, Варна и Пловдив вчера и Сливен се включи в набиращата скорост кампания срещу стратегията, изготвена от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). Недоволните вече се организират из социалните мрежи за голям национален протест - на 11 май.

Несъгласни с проекта родители се събраха пред сградата на община Сливен вчера следобед, а основният им мотив бе, че така написана, стратегията ще позволи скандални практики за отнемане на деца, подобни на тези от скандинавските страни. "Не мисля, че е подходящо по законен начин родителите да се страхуват за в бъдеще, че децата им ще бъдат отнети, и то за някакви не много обяснени субективни причини", коментира организаторът на протеста Надежда Маргенова пред БНР. По думите й стратегията не съвпада с българската народопсихология и не бива да бъде приемана.

Проектът на въпросната стратегия бе оповестен през януари 2019 г. и веднага предизвика яростни обществени дебати. Най-спорната му част се оказаха текстовете, предвиждащи забрана на телесното наказание над деца, създаването на система за наблюдение и изпълнение на тази забрана, превенция на домашното насилие и докладване и мерки при всички случаи на домашно насилие над деца. Според родители текстовете са така размити и недефинирани, че могат да доведат до злоупотреби и да дадат много поводи деца да бъдат отнемани от родителите им. Според тях случаите на телесни наказания са твърде субективни (един шамар за мнозина не е кой знае какво), за да попадат под ударите на закона. Сред критиките са още, че със стратегията държавата се опитва да изземе функциите на семейството, както и че родителите се третират като престъпници.

От Светия синод са против документа - според църквата забраната за телесно наказание над деца създава условия "за тотално непослушание на детето спрямо родителите му" и възможност за лесното му отделяне от семейната среда от държавни чиновници.

Редица организации и експерти обаче подкрепиха стратегията. От Националната мрежа за децата се учудват защо има протести срещу това, че държавата иска да подкрепя семействата. Психолози също коментираха, че стратегията не създава предпоставки за изземване на децата от семействата им, както и че целта й е да се промени обществената нагласа, че с насилие може нещо да се реши. Последните проучвания показаха, че 88% от родителите смятат физическите наказания за неефективни, но поне 2/3 от тях ги използват.

"За мен стратегията е 80% готова. Смятам обаче, че дебатът трябва да се отвори отново, и то в по-затворен кръг, за да може да се направи обобщение на новите идеи и предложения и да се съобразим с някои умни мнения и становища. Трябва още малко да се вслушаме в хората от общественото пространство, защото всяко предложение е свързано с някаква преживяна ситуация, с някакъв опит и това не трябва да се подценява", коментира пред "Сега" председателят на СБУ Янка Такева. Тя увери, че никой няма намерения да отнема децата от родителите им. Според нея забрана за телесно наказание трябва да има, но самата мярка трябва да бъде олекотена и диференцирана, а от ДАЗД са дали съгласието си да коригират стратегията в тази посока.

 

ГЛЕДНА ТОЧКА

Изследвания на СБУ са показали, че насилието на родители над деца идва преди всичко защото родителят не знае какво да прави - не знае как да убеди детето си, че трябва да учи и че това ще му донесе само позитиви, посочи Такева. Затова според нея в читалищата и библиотеките у нас трябва да се направят училища за родители. "Дълбоко съм убедена, че всеки родител безкрайно много обича детето си и всеки иска най-доброто за него. Първо нека да положим усилия да ограмотим и дадем знания на родителите и след това всичко останало", смята Такева.

Все още няма коментари

Още

Германските затвори са арена на насилие и отчаяние
Във Велико Търново ще протестират срещу Стратегията за детето

02.06.2019

1186 5
Два шамара

29.05.2019

489

Влез или се регистрирай за да коментираш

×