facebook
twitter

България

Спряната стратегия за детето ще се преработва след изборите

Никой няма да отнема деца от родителите им, напротив - целта ни е да ги предпазим от изоставяне, обяснява сутрин, обед и вечер социалният министър
471
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Бисер Петков

В отговор на разпореждането на премиера Борисов сутрин, обед и вечер да повтаря, че национална стратегия за детето 2019-2030 няма, вчера социалният министър Бисер Петков се появи три пъти пред медиите, за да внесе закъснели разяснения по въпроса. От сутринта пред Би Ти Ви, през Министерския съвет и накрая на извънреден брифинг в социалното ведомство, министърът обясни, че предизвикалият бурни страсти документ е спрян, а работата ще продължи след европейските избори с надежда за по-спокойна обстановка.

Проектът е разработен на основание на Закона за закрила за детето от Националния съвет за закрила на детето и провокира с появата си на правителствения сайт за обществени консултации strategy.bg масови страхове, протести и откровени спекулации. Психозата се завихри около два текста от стратегията, които предвиждат забрана на телесното наказание и създаването на система за превенция и докладване на случаите на домашно насилие. Това беше изтълкувано като опит за налагане на полицейска структура по норвежки образец с цел "отвличане и търговия с децата на България", а отделно шамарите бяха горещо защитени от всякакви оратори, част от тях изявяващи се от името на Светия синод.

Обичайната тактика на премиера да се намеси лично в полза на протестиращите групи този път не даде ефект. Борисов спря работата по стратегията още на 25 април, но напрежението продължи да ескалира. В петък мълчанието си най-сетне наруши и социалното министерство, което би тревога, че ширещите се в социалните мрежи твърдения са фалшива новина. Това обаче също не помогна. "Стратегия, която я няма и която много ясно се разпоредих да се прави с абсолютно всички мнения и категорично да защитава детето. Така че такава стратегия няма, защо продължават да лъжат, не знам", учуди се премиерът пред телевизионните камери в началото на правителственото заседание. И разпореди на социалния министър "сутрин, като стане, на обед и вечер" да прави брифинг и да казва, че такава стратегия няма.

"Преди да се появи такава стратегия, тя ще мине през всички обсъждания", подчерта Борисов. За широка и задълбочена експертна и обществена дискусия на новия документ пледира и омбудсманът Мая Манолова. От своя страна Петков призна, че до общественото недоволство и масовите граждански протести се е стигнало заради скъсан диалог и лошо представяне на проекта за стратегия пред хората.

Нито този проект, нито който и да е нормативен документ нямат за цел да отнемат децата от родителите им, а да ги защитават превантивно от изоставяне и да усъвършенстват мерките за връщането им в биологичното семейство, подчерта Петков. В контрапункт на слуховете за хиляди отнети от родителите им деца той изтъкна, че проблемът е в изоставянето на твърде много деца у нас - само за миналата година 1058, от тях 441 новородени. Министърът напомни още, че в основата на нашата система са усилията детето да остане при биологичните си родители. Той увери, че бедността и битовите проблеми на семействата няма да доведат до облагодетелстване на приемни семейства и неправителствени организации, които според протестиращите черпят европейски средства.

УВЕРЕНИЕ

Проектът ще бъде преработен и всички отправени критики към него ще бъдат взети предвид, обеща Петков. Това ще стане след края на май, като надеждата е след изборите общественото напрежение да се усмири. Има доста оперативни мерки като въвеждането на забраната за телесно наказание, чието място не е в документ, който трябва да зададe посоките на политиката за детето и семейството, дава си сметка министърът.

Ключови думи:

стратегия за детето
3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ВМРО: От 2021 г. държавата да поеме таксите за градина на всички деца

08.02.2020

609 6
2000 деца в риск са изведени от семействата им за година

14.10.2019

ЙОАНА ПЕТРОВА

884 3
Свещеници в Бургас - на шествие в защита на българското семейство

13.10.2019

2013 93

Коментари

Вал

Интересно, колко хора продължават да вярват на министър-председателя ?

 

И до каква степен може да се вярва на хора, които са се сдобили с прякор от вида на плодове, зеленчуци, кореноплоди или на някакво животно ?

duch

От своя страна Петков призна, че до общественото недоволство и масовите граждански протести се е стигнало заради скъсан диалог и лошо представяне на проекта за стратегия пред хората.

Асансьорите са как да кажа шумоизолирани и какво говори от тях политическата класа не стига до народа 

Тодор1

Просто ми омръзна след всеки акт или намерение за акт на гербавите да има един куп обяснения и отлагания.

Последните 10 години освен простотий друго не съм видял 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×