Quantcast
След срив системата за зелен сертификат отново работи | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

След срив системата за зелен сертификат отново работи

Здравният министър редактира в крачка новите мерки
Обновена
13 877
 БГНЕС
Стойчо Кацаров

Готовността за въвеждането на зелени сертификати от утре все повече е под въпрос и то не заради изпълнителите, а заради държавната администрация. Министерството на здравеопазването и регионалните здравни инспекции не успяват да отговорят на всички въпроси и дори по най-важния - кога ще се затварят училищата, има разнобой.

След като хиляди българи се втурнаха да теглят здравни сертификати, неподготвена се оказа и националната здравно-информационна система, която днес следобед дълго време бе блокирала. Малко преди срива "Информационно обслужване" се похвали, че системата генерира по 1000 сертификата на минута. Само за вчерашния ден, когато бяха обявени новите противоепидемични мерки, са изтеглени близо 50 000 документа за COVID-19, като 65% от тях са заявени след 19.00 ч. Сривовете обаче поставят под въпрос въвеждането на новите мерки.

Лабораториите пък бяха залети от заявки за изнесени пунктове и осигуряване на безплатни тестове, като има вероятност десетки обекти да останат без достъп до изследвания. В същото време организаторите на футболни мачове, планирани за утре, вече обявиха, че отварят пунктове за тестване на публиката. Не е ясно има ли достатъчно тестове или до дни може да се озовем пред недостиг на изследвания за хората със симптоми на COVID-19.

Капацитетът на регионалните здравни инспекции също очевидно издиша. БНР съобщи, че столичната РЗИ набира доброволци, които да вършат една от основните й задачи в пандемията. Те ще попълват карти за епидемиологично проучване на заразно болен, ще събират данни на заразени и контактни лица, както и ще въвеждат данни в Регистъра, който е част от Националната информационна система. Тези доброволци няма да получават заплащане. Призивът повдига сериозния въпрос защо такава голяма отговорност се прехвърля на външни на системата хора - именно от въведените данни в регистъра зависят всички мерки в страната.

 

ПРОМЯНА

 

След освобождаването на 18-годишните от зелен сертификат, здравният министър направи още един компромис в новите мерки. Преболедувалите COVID-19 ще могат да си извадят зелен сертификат и срещу антигенен тест, направен след 1 декември 2020 г., когато те бяха приравнени на PCR-тестовете, съобщи Стойчо Кацаров днес. За това хората, прекарали COVID-19, се борят от месеци, имаше и писмо на омбудсмана.

Новината само показва колко необмислени детайли има около заповедта, издадена снощи и даваща само 24 часа срок на хиляди фирми, лаборатории и държавни служители да се подготвят за повсеместно въвеждане на зелени сертификати. В заповедта изискванията към сертификатите са приравнени на тези, които важат при пътувания в чужбина и са съобразени с европейските насоки. В тях се признават само PCR-тестове.

Друг компромис, направен в последния момент, се отнася до децата. Здравният министър реши да освободи всички до 18-годишна възраст от изискването да представят зелен сертификат. Първоначално сертификати нямаше да се искат за децата до 12-годишна възраст.

 

НЕЯСНОТИ

Компромисът с децата поражда поредния абсурд в нашите ограничения, които винаги първо засягат училищата, а после - всичко останало. За училищата не се въвеждат зелени сертификати, поради което те директно затварят при достигане на 14-дневна заболяемост от 750 на 100 000 в съответната община. Така от утре в София учениците няма да имат право да посещават училище, но ще могат свободно и по цял ден да се събират в моловете. Така за тях на практика се въвеждат облекчения, защото при доста по-малка заболяемост нямаха право да влизат в мол без пълнолетен придружител.

Пред моловете стои и друг проблем - как да организират достъпа така, че да отговорят на двойното изискване да искат сертификати за едни обекти, а за други - не. В тях ще могат свободно да работят, както бе и досега, аптеки, дрогерии, хранителни магазини, банки, мобилни оператори и пр. Останалите обекти обаче могат да работят само с клиенти със зелен сертификат. Така излиза, че контрол на достъпа трябва да има и на входа на мола, и на входа на всеки магазин в него.

Служебното правителство мълчи и какво се случва с обектите, които не успеят да изпълнят изискванията на зеления сертификат и останат затворени. Не е ясно например те дали ще имат право на антикризисни мерки, които се полагат при затваряне вследствие заповед на здравния министър. В заповедта обаче сега хем всичко се затваря, хем може да отвори със зелен сертификат.

Какви мерки влизат в сила от утре:


Всичко за зеления сертификат:

 

Още

От понеделник - всички на училище с един тест седмично

02.12.2021

Обновена

8368
Денков атакува Кацаров: Изненадах се от затварянето на училищата

27.11.2021

21765
Отпада задължителният тест за пристигащи от червена зона

26.11.2021

Обновена

13565