facebook
twitter

Горещи новини

Ще променят закона за мръсните пари заради адвокатите

3157
Висш адвокатски съвет

Председателят и главният секретар на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова и Стефка Въжарова са се срещнали с шефа на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов и са получили обещание за промяна на скандален текст от Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП), съобщиха от адвокатурата.

На 15 влезе в сила задължението по закона за мръсните пари, според което определени лица са "са длъжни да идентифицират клиентите си при установяване на търговски или професионални отношения, в т. ч. при откриване на сметка, както и при извършване на операция или сключване на сделка на стойност над 30 000 лв. или тяхната равностойност в чужда валута". За някои задължени има и изискване да идентифицират клиентите си "при извършване на операция или сключване на сделка в наличност на стойност над 10 000 лв. или тяхната равностойност в чужда валута. Не се допуска откриване или поддържане на анонимна сметка или сметка на фиктивно име“. Това противоречи на конституцията и на Европейската конвенция за защита на човешките права, настояват адвокатите. Висшият адвокатски съвет има право да сезира и Конституционния съд по темата, но досега не го е направил.

"Поет е ангажимент в спешен порядък да се направи разширена среща между представители на Висшия адвокатски съвет, комисията по обществен ред и сигурност към НС, която е водеща, и комисията по правни въпроси. От Висшия адвокатски съвет имат готовност с текст, който да бъде внесен при предстоящото изменение на ЗМИП така, че адвокатите да бъдат изключени от кръга на задължените лица по смисъла на този закон", съобщиха от адвокатурата.На 15 февруари Висшият адвокатски съвет се срещна и с ДАНС, за да "уточни", че задължението да се пращат годишни планове за обучение срещу прането на пари не важи за адвокатите по отделно, а е на съвета.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Антикорупционният фонд даде теца на Доган на ДАНС и НАП
Христо Бисеров е на път да осъди прокуратурата

10.06.2019

Рада Николова

292
Шоуто на МВР и прокуратурата досъсипа арестуваното за тероризъм дете

11.06.2019

Мартин Георгиев

4218 9

Коментари

Wolf ACE

Някой да има изненадан?!?

Абе тия въобще като стават, мият ли си очите?! Или от гурели не могат нищо да скиват?! Какво въобще предлагат и гласуват?!

fierсe
снимка на fierсe

с барниръбъла на мисълта и правото,

не съм учуден изоПщо!😜😁😁😁

promin

Да, в България се връща към античността. Хората се делят на адвокати, съдебни магистрати, лекари, селскостопански работници, общински съветници и обикновенни  данъкоплатци. Касти и варни. Имаме си и спартанции от Данс и Специалната прокуратура , както и периеки от индийски и български произход.

AgentMi6kin

Щом Рубинчи поръчва законите ще бъде неговата воля. 

TRIF007

Абе Тръмпа не си обяви таксите  за милиони гущери тези искат да ми броят джобните. А офшорките? Там какво, може ли? Абе що си не ЕПМ.

Адвокатите пък скочили за правата на човека. И какво пише по точно за тези права дето са ни нарушени с този закон? Защо 10000лв? Нали Юрото гоним. Не може ли 10000Е или неговата равностоиност та да не пишем нови закони след 2-3г?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×