Quantcast

Медия без
политическа реклама

Русия предложи на Ердоган да изпрати турски космонавт

Идеята била това да стане за 100-годшнината на турската Република, която ще бъде отбелязана на 29 октомври 2023 г.

28 Авг. 2019
EПА/БГНЕС архив

Руската държавна корпорация „Роскосмос“ е предложила на турския президент Реджеп Таийп Ердоган да изпрати турски космонавт на Международната космическа станция (МКС), пише електронното издание на турския ежедневник Yeni Safak, цитирано от Агенция Фокус
„Имаме предложение към вас – да изпратим турски космонавт в околоземната орбита, за да отпразнува годишнината на Републиката. Центърът за обучение на космонавти е готов да работи за това“, заяви ръководителят на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин, визирайки 100-годшнината на Турската Република, която ще бъде отбелязана на 29 октомври 2023 година.
Предложението бе отправено по време на посещението на Ердоган и руския му колега Владимир Путин на Международното авиокосмическо изложение МАКС-2019.
„Ще участваме във вашата уважавана работа. Благодаря ви от името на нашата страна, благодаря ви за свършената работа“, каза Ердоган.
На декември 2018 г. официалният вестник на Турция публикува президентски указ, с който обявява създаването на космическата агенция на страната, която има за цел да подготви и проведе Националната космическа програма в съответствие с политиките, определени от президента на Турция.
МКС, разположена в ниска земна орбита, служи като лаборатория за изследване на микрогравитация и космическа среда за учените за провеждане на експерименти в различни области.
Тя също така е начална база за възможни бъдещи мисии до Луната, Марс и астероидите.
 

Още по темата