facebook
twitter

Горещи новини

Религиозните общности у нас подкрепиха донорството на органи

389
Мининстерство на здравеопазването

Основните вероизповедания у нас подкрепят донорството на органи при настъпила мозъчна смърт и ще информират своите общности за проблема. Такова е общото мнение на духовници, с които днес се срещна здравният министър Кирил Ананиев.

В разговорите са участвали ръководителите на Националния съвет на религиозните общности. В него влизат Мюсюлманското изповедание, Арменската апостолическа църква, Централният израилтянски духовен съвет, Обединени евангелски църкви, Католическата екзархия и Българската православна църква, посочват от пресцентъра на здравното министерство.

Според Кирил Ананиев донорството е кауза, в която духовната и светската власт трябва да вървят ръка за ръка. За да получат чакащите за трансплантация пациенти шанс да продължат да живеят, е необходима обществена съпричастност, като вярата би подпомогнала взимането на решение за донорство.

Духовниците увериха, че в тяхно лице държавата има партньор, който ще се включи в кампанията за насърчаване на донорството в България.

23

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кабинетът отпусна извънредните 30 млн. лв. за болниците
Борисов нареди общинските болници да се спасят за ден

08.02.2019

Янина Здравкова

1254 7
Борисов отпусна 5 млн. лв. за заплати на свещениците

30.01.2019

1909 72

Коментари

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Ако човекът не е дал съгласието си за тази жертва преди да му се случи случка, взимането на органи и последващо изключване на животоподдържащата апаратура си е чиста проба осакатяване плюс убийство.

Т.нар. мозъчна смърт е машинно-зависима диагноза, отразяваща нивото на медицинската "наука" и субективните мотиви на участниците в решението, в което само донорът няма думата.

Дисциплината биоетика включила ли е участието на религиозни босове във взимането на решение?

Религиозните предстоятели можеха да пасуват, всъщност длъжни бяха.

Rumen5252

Simplicissima = Най-простият (от латински)

 Името отговаря точно на съдържанието на мнението.

Rumen5252

<отразяваща нивото на медицинската "наука">

Само идиот може да пише в кавички името на най-светлата наука, призвана да намалява страданието на хората.

Какво стана, не те ли приеха в Медицинския Факултет? Правилно, там е за умни хора, не за "най-простия" (по твоите лични думи, които отговарят на съдържнието ти).

 

Братя Стругацки

Безкрайно учудващо е това решение, идващо именно от основните религиозни организации. 

Памфуций
снимка на Памфуций

Нищо учудващо няма. Донорството е висша проява на любов и милосърдие, а колкото и да е странно на някои, религиите, особено Християнството, насърчават вярващите в любов и милосърдие.

deqerven
снимка на deqerven

Прав си, но избирането на реципиента е субективно, в нащо Татковина е вероятно опосредствано от връло обективни суми. Та за това- ЛМХ, докато се получи Държава, със съответните действащи контролни механизми.

Братя Стругацки

Любов и милосърдие, ама не чак до отдаването на вътрешните органи.  

 

rurade
снимка на rurade

Лешояди...

Slava
снимка на Slava

взимането на органи и последващо изключване на животоподдържащата апаратура си е чиста проба осакатяване плюс убийство.

Ако не е медицината с апаратурата, да "извърши убийството", дали ще имаме човек - донор или отдавна изстинал труп.

Има съвсем видими признаци като трупни петна например, които се появяват преди някой да си е помислил да изключи апаратурата.

 

Памфуций
снимка на Памфуций

Прав си, но избирането на реципиента е субективно, в нащо Татковина е вероятно опосредствано от връло обективни суми. Та за това- ЛМХ, докато се получи Държава, със съответните действащи контролни механизми.

Не разбрах - какво е ЛМХ?

С всяка една човешка черта, с всяко едно чувство, всяко едно нещо  - колкото и да е светло то, може да се злоупотреби и да бъде използвано за нещо недобро или направо зло.

 

Rumen5252

Трябва да си безкрайно тъп, за да говориш за "жертва", "осакатяване", "убийство", когато човекът е вече умрял. Освен ако горните не са измислили някакъв начин човек да живее без мозък😂. В същото време тези органи, които са безполезни за своя оригинален притежател (тъй като е умрял), могат да спасят живи хора.
Както е казал Айнщайн: "Две неща са безкрайни - вселената и човешката глупост, и не съм сигурен за вселената".

Думи думи

От умрял човек органи не се присаждат.

Понятието клинична смърт, мозъчна смърт е доста разтегливо понятие. Коматозното състояние, или обикновен припадък също може да влезе в категорията клинична смърт.

Нещата тук опират до етика, морал и съвест.

Rumen5252

Към 12

"Понятието клинична смърт, мозъчна смърт е доста разтегливо понятие."

Първо, във вестника въобще не пише нищо за "клинична смърт". Ето какво пише:

"Основните вероизповедания у нас подкрепят донорството на органи при настъпила мозъчна смърт"

 Клиничната смърт е обратимо състояние, и хората могат да бъдат върнати към живот след нея:

https://www.puls.bg/aktualno-c-6/klinichna-smrt-ka...

"Клиничната смърт е състояние на естествено спиране на жизнено важните процеси в човешкия организъм – дишане и сърдечна дейност. Състоянието е обратимо до 7-8 минути от настъпване на смъртта"

Докато за мозъчна смърт дефиницията е:

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B8%D0%BE%D...

"Биологична смърт, или още мозъчна смърт, е необратимо прекратяване на електрохимичната активност в мозъка на един индивид вследствие на тотална некроза на церебралните неврони. Този момент се приема по дефиниция за границата между живота и смъртта. Състояние на мозъчна смърт не бива да се бърка с кома и продължително вегетативно състояние."

Та, както стана ясно, именно от умрял човек се вземат органи.

Друг е въпросът, че на някои хора, макар и живи, им липсва мозъкът. Патология, какво да ги правиш.😂

Аман от "Чукча писатель, чукча не читатель"🐑

 

Думи думи

Кукльо, на умник ли ще ми се правиш със „Википедия„, нагодена така, че колкото може по-вече хора да бъдат транжирани.

Как се определя мозъчна смърт? Никак.

Rumen5252

 Виж сега, празен дърдорко (който не може да различи клинична смърт от мозъчна смърт😂), ето ти една дефиниция написана с такива прости думи, че даже и олигофрените могат да я раберат:

https://www.mediapool.bg/izklyuchvaneto-na-sistemi...

  Само да те открехна: има една програма google.com, като влезеш в нея и напишеш "мозъчна смърт, дефиниция", и ти излизат 27,500 резултата. Само трябва да четеш и да мислиш. Пробвай, не е толкова трудно, не боли (мисленето,де).

Думи думи

Нарекох те кукльо, но ти си и толкова кух, колкото и пластмасова лейка.

Научи първо две неща за присаждането, и си ги набий в главата.

 

1. Когато мозъкът умре, изпраща импулс до всички органи в тялото, и те спират да функционират.

2. Орган се присажда, САМО ако е взет от жив човек. В рамките на 24 часа.

 

Тези две неща няма да ги намериш в нито в медиапулчета, нито във википедиите, нито във останалите кухи като тебе сайтове, към които гледам, се позоваваш. 

Присаждането е мръсен бизнес, затова си затвори тъпата уста.

Rumen5252

Ти надмина очакванията ми. Не забравяй да си вземаш хапчетата, които ти предписа психиатърът.

Пантелей

Ндааа... Фолклорните християни не могат да прескочат материалистическото си битие, и поддържат максимата "здрав дух в здраво тяло". Нищо че тялото е смъртно, а Духът безсмъртен...

 

ГЛАВА 5.

1. Знаем, че, когато земното наше жилище, тая хижа, се разруши, ние имаме от Бога дом на небесата, жилище неръкотворно, вечно.

2. Затова и въздишаме, като копнеем да се облечем в небесното си жилище;

3. само да не би, и облечени, да се намерим голи.

4. Защото ние, които се намираме в тая хижа, стенем обременени; ето защо искаме не да се съблечем, а да се преоблечем, та смъртното да се погълне от живота.

(ап. Павел - Коринтяни Второ)

peniko

До Румен5252

Колега, вижда се , че претендирате за знещ и четящ (за чукчата там), но трябва и да го докажете, вместо да обиждате колежката с първия постинг. Тя ясно е казала "Ако човекът не е дал съгласието си предварително.....". В  "по-учените" държави при издаване/подновяване на шофьорска книжка е задължително попълването на писмена декларация, в която кандидатът указва желае ли да бъде донор или не. Това се отразява на видно място в книжката......ако искате мога да ви пратя снимка.

При всичките научни дефиниции и линкове които сте постнал остава впечатление, че не сте твърде наясно как реално работи БГ здравеопазване. Аз лично го научих миналата год., когато на майка ми й се наложи спешна операция - далеч от присаждане на орган.  Подхлъзнала се, паднала и счупила бедрена кост. Казаха, че поради възрастта й се налага операция с кръвопреливане. Всичко на 6 - болница, ортопеди, хирурзи.....и пари в брой, но се оказа, че в цялата окръжна болница нямат 1 банка кръв (А+)!!! Няма да досаждам какво ни костваше на мен и сестра ми да открием кръводарител.....слава богу всичко завърши добре. Та питам вие представяте ли си какво ще се случи ако в болниците дето нямат 1 банка кръв почнат да предлагат органи за присаждане? Аз ще ви подскажа - Баташкото клане ще изглежда невинна детска игра.

 

РS1: Казано е отдавна, че всичко гениално е много просто.

 

PS2: Известно ми е, че Ви/Вие е редно да се пишат с главна буква, но не мисля, че в този случай си заслужава.

 

Весели празници

 

Rumen5252

Това, че има нередности в българското здравеопазване, не означава че трябва да се спре използването на органи за трансплантации. Всяка добра идея може да бъде изкористена и провалена от подобни дефекти, но идеята си остава добра.
Та не бива да атакуваш трансплантациите от мъртви донори, а атакувай нередностите в българското здравеопазване.
Сега се върнах към мнението на въпросната госпожа и забелязах един идиотизъм, който не бях забелязал преди: "Ако човекът не е дал съгласието си за тази жертва преди да му се случи случка, взимането на органи и последващо изключване на животоподдържащата апаратура си е чиста проба осакатяване плюс убийство."
Тази дама смята, че при неизключени апарати, режат човека и му вземат органите, и като го нарежат, изключват апаратурата!!! И тази дама дава мнение за "науката" медицина!!!

Аз също имам отметка в шофьорската ми книжка, че съм съгласен да си дам органите за трансплантация. Смятам това за излишно, трябва да има отметка ако НЕ желая да си дам органите за трансплантация. Така може би ще бъдат спасени повече хора с подобни трансплантации.
Съжалявам за Вашата майка, но са ми казвали и на мен че здравеопазванетов България е под всяка критика.

peniko

Оф топик:

Стана ми любопитно кои са тези на снимката ? Не познавам в лице ръководипелите на различните вероизповедания в БГ, но ако се те, не е ли редно  на официална среща да са облечени в  предписаната от техните канони "униформа" -  раса, мантии и пр.? Може пък тези на снимката да са ведомствените ПРи?

peniko

До Румен 5252

Уточнение - имам чувството, че вие гледате от по-високо (гората, а не дърветата), а аз обратно (1во дърветата, после гората). Аз също имам "чавка" за орган донор в книжката те по принцип не съм против, но тук става дума за БГ 2018. Казвате критикувайте здравопазването. Па те хиляди да не река десетки и даже стотици хиляди го критикуват от години, но някакъв положитилен резултат - йок. Преди случая от миналата година последно бях имал взимане-даване с докторе 15 г преди това и паэя добри спомони (без майтап). Добре известна истина е, че и най-добрата идея се превръща в нещастие, когато попадне в ръцете на некомпетенти и престъпници........вие определете какви са точно тези които управляват БГ. Една аналогия - на всякъде по света огнестрелно оръжие не се разрешава на хора с психични отклонения. Та значи да разрешим куковците да имат пистолети?

Rumen5252

"вие определете какви са точно тези които управляват БГ."

Аз от 18 години не съм отивал до България, и каквото знам го знам от приятели българи и от вестниците. Но моето скромно мнение е че България се управлява от ментараджии и тарикати на дребно. Аз предвидих това от преди четвърт век и се изнесох.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×