Медия без
политическа реклама

В Пловдивско, Сливенско и Пазарджишко - също на бунт срещу клането на прасетата

Очаква се протестиращите да блокират отново главния път Сливен – Ямбол

02 Авг. 2019
Илияна Кирилова

Стопани от три пловдивски села, които до тази вечер трябва да премахнат прасетата от личните си стопанства се събраха на протест в центъра на Радиново, съобщи БНР. 

Повечето от протестиращите заявиха, че би трябвало да се пристъпи към унищожаване на прасетата, ако има констатирана зараза, а такава в областта не е налице. Затова отказват да заколят животните. 

Втори протест срещу мерки за ликвидиране на домашните прасета, отглеждани във ферми тип „заден двор“, като мярка за ограничаване на африканската чума по свинете ще се проведе днес от 17,30 часа в сливенското село Крушаре. Очаква се протестиращите да блокират отново главния път Сливен – Ямбол. 

Днес до обяд изтича поставеният от протестиращите снощи срок за отмяна на заповедта на Министерство на земеделието за унищожаване на домашно отглежданите прасета. В противен случай организаторът на протеста Валентина Василева обяви, че ще блокират страната.

Към протестиращите днес се очаква да се присъединят и групи от общините от Ямболска област.

Собственици на прасета от Пазарджишко подготвят протест за 16 ч. въпреки отлагането със седмица на принудителното ликвидиране на домашните прасета в района заради африканската чума.

Според кметовете на села в района, в обещанията, дадени вчера от земеделския министър за финансова помощ на стопаните със заден двор, няма конкретика и яснота. 

Собственици на прасета за лична консумация все още не приемат драстичните мерки. Те настояват да се предприемат сериозни мерки за популацията на дивите прасета, регистрация на всички малки индивидуални ферми, така наречените „задни дворове“ и дезинфекция. Протестният митинг ще се проведе в центъра на Пазарджик.

  

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

прасета, клане, бунт

Още по темата