facebook
twitter

Горещи новини

Партиите харчили с размах милиони за еврокампанията

535
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Политическите партии не са пестили по еврокампанията си и са изхарчили милиони, като най-много пари са дали за медийна реклама. ГЕРБ и БСП, които вкараха съответно шестима и петима свои представители в новия Европейски парламент (ЕП), са похарчили почти едни и същи средства в кампанията си за вота на 26 май тази година. Управляващите са изразходвали общо 1 790 956 лв., а левицата - 1 759 394 лв. Това става ясно от декларациите на политическите партии и коалиции за отчета им пред Сметната палата за какво са отишли милионите. Декларираната сума от БСП почти кореспондира с твърденията на лидера Корнелия Нинова, която обяви по време на дебата за намаляването на партийната субсидия обяви, че партията е похарчило за еврокампанията около 2 млн. лв. Заради това и други големи пера – за старта на червената телевизия и издръжка на партийните структури, левицата няма как да върне накуп дължимите над 4 млн. лв. на държавата.

От отчетите се вижда още, че третата политическа сила – ДПС, която вкара трима евродепутати е дала за кампанията си - 1 442 253 лв. ВМРО, което се открояваше с най-натрапващата се медийна кампания, е разходвало 968 804 лв. Воеводите спечелиха два мандата в Европарламента – досегашният евродепутат Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков, който влезе след преразпределението на гласовете. „Демократична България“, която излъчи в ЕП Радан Кънев, е похарчила за кампанията си 409 776 лв.

Впечатление прави, че управляващата ГЕРБ, която е похарчила най-много средства в кампанията си - малко над 1.79 млн. лв., е изразходвала цялата си партийна субсидия за 2019 г. От тази сума партията е дала около 1.76 млн. лв. за "външни услуги" – за отразяване в печатни, електронни медии, за държавните БНТ и БНР, където са отишли съответно 53 856 лв. и 10 500 лв. и много други. В графата "други доставчици на аудио-визуални медийни услуги“ е вписана внушителната сума от 245 789 лв., а за електронни издания на вестници, списания, информационни агенции и други онлайн новинарски услуги още повече – 362 544 лв.

Прави впечатление, че управляващите са похарчили повече средства за присъствие в сайтовете, отколкото в традиционните електронни медии.

За социологически проучвания ГЕРБ е дала скромните 24 000. За агитмаретиали - плакати, флаери, диплянки, брошури и пр. Са разходвани 495 136 лв. Разходите за публичните събития по кампанията – събрания, концерти, митинги и пр., са дадени 227 674 лв. За гориво за предизборните воаяжи на управляващите са отишли 7 249 лв.

Любопитно е, че "БСП за България", която се яви на евроизборите като коалиция, са декларирали показали дарение от 936 лв. лични спестявания на жена от Варна.

И за левицата външните услуги са най-голямото перо - 1,6 млн. лв., като от тях за различните медийни услуги - печатни и електронни медии, държавните БНТ и БНР, радиоуслуги и др., са похарчени малко над 1,1 млн. лв. За онлайн вестници, списания, информационни агенции и онлайн новинарски услуги - 271 611,06

За разлика от управляващите, които не са похарчили средства за консултантски услуги, червените са дали 15 000 лв., за да ги съветват по кампанията.

Разходите за различни материали са 84 206 лв., а само за канцеларски материали са отишли 10 878 лв. За дипляни, флаери, брошури и пр. рекламни материали, са изразходвани 65 926 лв.

Евродепутатът Сергей Станишев, който първоначално не попадна в червената листа, тъй като Корнелия Нинова не го искаше и който прави паралелна своя кампания, е дарил 2 856 лв.  и допълнително нематериални активи на различни суми, сочи отчета пред Сметната палата.

ДПС също и изразходвало по кампанията държавната си субсидия от 1,4 млн. лв., като 1.1 е похарчило за т. нар. външни услуги - реклама във всички видове медии, за плакати, дипляни, концерти, митинги и мн. др. Прави впечатление, че движението е направило значителни разходи за материали - 268 426 лв.

От ВМРО-БНД отчитат 968 804. 36 държавна субсидия за участие в евровота. Те са по-скромни в харчовете за канцеларски материали - само около 2130 лева. За външни услуги са похарчили около 966 671 лв.

Най-неефективна е била кампанията на коалицията "Воля" около едноименната партия на Веселин Марешки, която е вложила над 1,4 милиона лева, без да получи нито едно място в Европарламента.

Сред непредставените в Народното събрание коалиции - "Демократична България" е успяла да направи пробив с мандата на Радан Кънев срещу почти 410 хиляди лева финансиране в предизборната кампания, без да разчита на държавна субсидия. От отчетите на коалицията се вижда, че ДСБ е допринесла с 55 136 лв. към общия бюджет за кампания, докато средствата от "Да България" са значително повече - почти 185 000 лв.

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

БСП вече иска и оставка, и спешен отчет от Гешев

22.07.2020

Обновена

ТАНЯ ПЕТКОВА

2690 40
НАП не успява да събере 12% от потенциалните приходи от ДДС

30.06.2020

МИЛА КИСЬОВА

2127 4
И с 500 млн. лв. за язовири държавната "Монтажи" е на загуба

28.06.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

3961 12

Коментари

Лoвkия

 а левицата - 1 759 394 лв. Това става ясно от декларациите на политическите партии и коалиции за отчета им пред Сметната палата за какво са отишли милионите. Декларираната сума от БСП почти кореспондира с твърденията на лидера Корнелия Нинова, която обяви по време на дебата за намаляването на партийната субсидия обяви, че партията е похарчило за еврокампанията около 2 млн. лв.

Аха, значи разминаване от близо четвърт милион е "почти"?

Диагностик

Имат заем от 1 млн лв. А трябва да връщат и надвзети пари...

Ще се наложи Корнелия да си продаде коня.

Диагностик

Комисията по бюджет и финанси към НС е отхвърлила ветото на президента за субсидиите на партиите. 
Опасенията на президента, че чрез това финансиране партиите ще станат зависими от определени бизнеси са неоснователни, тъй като и досега партиите получават дарения, само че това се пази в тайна.

Смисълът на този закон е да направи прозрачни отношенията между бизнеса и властта, които в момента са скрити. В момента партии получават дарения от определени лица, но поради факта, че то е забранено се случва задкулисно и тайно. Зависимостта и сега я има, но тя остава скрита.
В петък предстои законът да бъде гласуван от депутатите и в пленарна зала.

Президента не оспорва субсидията да бъде 1 лв.
 

paragraph39

"При Демокрацията, Избори/ и власт!/ се печелят с пари- с МНОГО пари!"/§39/

Въпросът е: КОЙ има много пари при Демокрацията и частния/НЕ честния!/ Капитализъм- и, поради това, може да бъде на власт/официално или неофициално/?! КОЙ?!

Отговорът е: Богатите имат много пари/законни и/или НЕзаконни/ при Демокрацията! А Бедните и Небогатите "духат супата..." при Демокрацията! И няма как да спечелят Избори и да бъдат на власт- въпреки, че са 80-85% от Избирателите и Населението!

Ама, пък, Демокрация и частен/НЕ честен!/ Капитализъм Е, БЕ!

П.П. Прави /ми/ впечатление, че партия "Атака" отсъства от "сводката" за количеството изхарчени пари за Евроизбори 2019?! Защо ли?!

peniko

Ми ша харчат я, еврокампания е туй, а не тинтири минтири ....Тъй стават тия работи - с парите на богатите и гласовте не бедните, както е казал класикът - богатият с парите, учений с умът....

morro

Я виж ти, мазните ловки диагностици изпълзяха на припек от дупките си.

Загрижили се за четвърт милион....

А така ми се искаше лофко да диагностицират милиардите за ефките без ракети или за красивото Ларго или ....

маркос

 

 

 

                                         

Я виж ти, мазните ловки диагностици изпълзяха на припек от дупките си.

Загрижили се за четвърт милион....

 

 

                                  И мазно забравят за пачките дето Боко ги раздаваше от джипа безотчетно.

аман бе

Не е луд, който яде зелника....

Влез или се регистрирай за да коментираш