facebook
twitter

Горещи новини

Още лекари напускат болницата във Видин

Не може един лекар с 6 легла да получава 2400 лв., а шеф на отделение - 1280, възмущават се медици
853
МБАЛ Видин

Кризата във видинската болница "Св. Петка" отново се задълбочава. Петима лекари от неврологичното отделение са подали молби за напускане. Завеждащият на отделението д-р Ангел Петров обясни пред БНР, че причина за оставките на медиците е неравномерното заплащане в отделенията. "Не може един ушен лекар с 6 легла да взима 2400 лева, а шеф на отделение - 1280," посочи той. От управата на здравното заведение засега не коментират.

От месеци в областната болница има протести заради финансови проблеми. Над 100 медицински сестри, рентгенолози и лаборанти вече обявиха, че напускат. В началото на месеца оставки подадоха и шестима лекари.

Основните аргументи на напускащите са унизителното заплащане и недостигът на кадри. Според тях решенията на проблема са изчерпани въпреки опитите на МЗ за намеса. Първоначално здравният министър Кирил Ананиев обяви, че ще преструктурира болниците в Северозападна България, като запази само добре работещите отделения във Видин, Враца и Монтана. След протести обаче се отказа от това намерение. Последните обещания на министерството са да се работи за "стабилизиране на определени структури, така че те да оказват качествена и навременна помощ на населението".

За Видин МЗ смята, че "основният проблем са кадрите". Затова е поставена цел да се подсили и мотивира медицинският персонал. "По този начин лечебното заведение ще може да извършва по-голям обем дейности, а това ще доведе до увеличаване на приходите и възнагражденията", смятат от ведомството.

Във Враца последно "няма да се закриват отделения, а дори се предвижда откриването на две нови – за инвазивна кардиология и съдова хирургия", като така ще се увеличат приходите на болницата. Тъй като това лечебно заведение е с постоянни запори заради дългове, "се водят интензивни разговори с всички банки в страната, за да може да се рефинансират задълженията".

В Монтана пък от самото начало беше ясно, че проблеми няма - нито дългове, нито липса на персонал, затова "не се предвиждат структурни промени".

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Михаил Горбачов е в болница от 6 месеца

10.08.2019

2075 16
Болницата във Видин може да спре работа и без намесата на МЗ

02.07.2019

Ана Атанасова

1603
МЗ не бърза с новите медицински стандарти

Коментари

МногоУмен
снимка на МногоУмен
Докторите трябва да бъдат на твърди , фиксирани заплати , процент спрямо средната заплата за страната. (примерно 3/1) .Така е в нормалните европейски страни. Докторите трябва да се стимулират да се квалифицират , да се задържат на едно и също място. Да им се дават класове за опит , които да им вдигат заплатите с течение на годините. В крайно непривлекателни райони (като Видин например) , да им се дават специални бонуси. Така ще има ред, така корупцията ще намалее , няма да изтичат на Запад. Така си мисля аз , ама какво ли разбирам с дъртата си глава...
bay Dragan

Може да си дърт, но живеейки по времето на др. Т. Живков си придобил много мъдрост. 👍

А сега Той ще дойде, ще загаси това огнище, за да възникне друго.

Нали разбираш, че Той живее само от това. Да гаси.

rusi

Намаляване броя на лекарите и медицински сестри ще продължи. Здравеопазването ще става все по недостъпно, а доплащането от пациентите все по голямо. Според нововъведенивта на Ананиев за да не доплащаш директно трябва да имаш допълнителна здравна осигуровка в частен фонд. Това си е пак вадене на едни допълнителни пари. Както искаш така плащай. Качеството на услугата ще бъде по ниска по простата причина, че лекари и сестри няма да има. Това се нарича омагьосан кръг от който излизането ще бъде трудно и бавно.

mr_self_destruct

Излизане няма да има...

fractal

Болниците трябва да обучават кадри със немедицинско средно образование докато са млади да не се прекъсва предаването на знания и опита от докторите

бонго-бонго

"Не може един ушен лекар с 6 легла да взима 2400 лева, а шеф на отделение - 1280," посочи той.

Колко човека са минали през въпросното отделение за изминалата година?

last

 

С многобройните "рИформи" я докараха дотук... И най - лошото - забравиха,че в центъра на всички промени трябва да са интересите на пациента...

OldTen

То хубаво, че напускат, тяхна си работа ама не разбирам едно нещо, едни и същи хора работят на частно и на държавно, едното на загуба другото на печалба, защо бе хора? Доктор да плаче за малка заплата, или е некадърен или е мързелив, няма трето положение!

МногоУмен
снимка на МногоУмен
Третото положение - кадърен , работлив , но не му се отдават рушветите. Има и такива , макар и рядко.
Energyx2

Има трето положение-некадърен и мързелив.

И писачите на статии да запомнят най-накрая, че не се подава молба, а предизвестие за напускане.

kaily
снимка на kaily

Видно от коментарите, България остава без лекари, но без всезнаещи идиоти няма да остане.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×