Quantcast
Още лекари напускат болницата във Видин | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Още лекари напускат болницата във Видин

Не може един лекар с 6 легла да получава 2400 лв., а шеф на отделение - 1280, възмущават се медици
889
МБАЛ Видин

Кризата във видинската болница "Св. Петка" отново се задълбочава. Петима лекари от неврологичното отделение са подали молби за напускане. Завеждащият на отделението д-р Ангел Петров обясни пред БНР, че причина за оставките на медиците е неравномерното заплащане в отделенията. "Не може един ушен лекар с 6 легла да взима 2400 лева, а шеф на отделение - 1280," посочи той. От управата на здравното заведение засега не коментират.

От месеци в областната болница има протести заради финансови проблеми. Над 100 медицински сестри, рентгенолози и лаборанти вече обявиха, че напускат. В началото на месеца оставки подадоха и шестима лекари.

Основните аргументи на напускащите са унизителното заплащане и недостигът на кадри. Според тях решенията на проблема са изчерпани въпреки опитите на МЗ за намеса. Първоначално здравният министър Кирил Ананиев обяви, че ще преструктурира болниците в Северозападна България, като запази само добре работещите отделения във Видин, Враца и Монтана. След протести обаче се отказа от това намерение. Последните обещания на министерството са да се работи за "стабилизиране на определени структури, така че те да оказват качествена и навременна помощ на населението".

За Видин МЗ смята, че "основният проблем са кадрите". Затова е поставена цел да се подсили и мотивира медицинският персонал. "По този начин лечебното заведение ще може да извършва по-голям обем дейности, а това ще доведе до увеличаване на приходите и възнагражденията", смятат от ведомството.

Във Враца последно "няма да се закриват отделения, а дори се предвижда откриването на две нови – за инвазивна кардиология и съдова хирургия", като така ще се увеличат приходите на болницата. Тъй като това лечебно заведение е с постоянни запори заради дългове, "се водят интензивни разговори с всички банки в страната, за да може да се рефинансират задълженията".

В Монтана пък от самото начало беше ясно, че проблеми няма - нито дългове, нито липса на персонал, затова "не се предвиждат структурни промени".

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Ирански лекар лекува цял Исперих, но не му дават гражданство

24.12.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

16199 37
Малка болница предлага над 5000 лв. на лекар и 2300 лв. на санитар

18.12.2020

2841 19
Родилни и интензивни отделения затварят заради болни лекари

11.12.2020

1383 11

Коментари

МногоУмен
снимка на МногоУмен
Докторите трябва да бъдат на твърди , фиксирани заплати , процент спрямо средната заплата за страната. (примерно 3/1) .Така е в нормалните европейски страни. Докторите трябва да се стимулират да се квалифицират , да се задържат на едно и също място. Да им се дават класове за опит , които да им вдигат заплатите с течение на годините. В крайно непривлекателни райони (като Видин например) , да им се дават специални бонуси. Така ще има ред, така корупцията ще намалее , няма да изтичат на Запад. Така си мисля аз , ама какво ли разбирам с дъртата си глава...
bay Dragan

Може да си дърт, но живеейки по времето на др. Т. Живков си придобил много мъдрост. ?

А сега Той ще дойде, ще загаси това огнище, за да възникне друго.

Нали разбираш, че Той живее само от това. Да гаси.

rusi

Намаляване броя на лекарите и медицински сестри ще продължи. Здравеопазването ще става все по недостъпно, а доплащането от пациентите все по голямо. Според нововъведенивта на Ананиев за да не доплащаш директно трябва да имаш допълнителна здравна осигуровка в частен фонд. Това си е пак вадене на едни допълнителни пари. Както искаш така плащай. Качеството на услугата ще бъде по ниска по простата причина, че лекари и сестри няма да има. Това се нарича омагьосан кръг от който излизането ще бъде трудно и бавно.

fractal
снимка на fractal

Болниците трябва да обучават кадри със немедицинско средно образование докато са млади да не се прекъсва предаването на знания и опита от докторите

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

"Не може един ушен лекар с 6 легла да взима 2400 лева, а шеф на отделение - 1280," посочи той.

Колко човека са минали през въпросното отделение за изминалата година?

last

 

С многобройните "рИформи" я докараха дотук... И най - лошото - забравиха,че в центъра на всички промени трябва да са интересите на пациента...

Oldten
снимка на Oldten

То хубаво, че напускат, тяхна си работа ама не разбирам едно нещо, едни и същи хора работят на частно и на държавно, едното на загуба другото на печалба, защо бе хора? Доктор да плаче за малка заплата, или е некадърен или е мързелив, няма трето положение!

МногоУмен
снимка на МногоУмен
Третото положение - кадърен , работлив , но не му се отдават рушветите. Има и такива , макар и рядко.
Energyx2

Има трето положение-некадърен и мързелив.

И писачите на статии да запомнят най-накрая, че не се подава молба, а предизвестие за напускане.

kaily
снимка на kaily

Видно от коментарите, България остава без лекари, но без всезнаещи идиоти няма да остане.

Влез или се регистрирай за да коментираш