facebook
twitter

Горещи новини

Нено Димов: Шабленското езеро е затлачено с тиня и рибата изчезва

1089
Илияна Кирилова
Нено Димов

„Шабленското езеро е давало вода за напояване на 10 000 декара през годините, тоест имало е перманентно източване. Това го е държало в добро състояние”. Това коментира екоминистърът Нено Димов пред Нова телевизия.

В края на февруари Община Шабла прокопа канал, който изпусна водите от езерото директно в морето. Причината е сигнал от управителя на правителствената резиденция край Шабла, че са се наводнили избените помещения.

 „Много говорих с кмета и местните какво е било състоянието на езерото преди години и сега. В момента то е затлачено с тиня, кислородът намалява, рибата изчезва, раците ги няма. Рибарите не ходят вече там. Състоянието на Шабленското езеро не е добро. Макар и аварийно, отводняването е изхвърлило част от тинята”, заяви Димов.

По думите му по Оперативна програма „Околна среда” ще бъдат отпуснати 5 милиона за Шабленското и Дуранкулашкото езеро, за да бъдат изградени съоръжения, които да подобрят състоянието им.

Нено Димов каза, че по думите на кмета на Шабла каналът е бил 1 метър, но водата сама го е разширила.

Екоминистърът изтъкна още, че под езерото има извори, които го пълнят, а всички дейности трябва да се извършват достатъчно време преди 1 април, за да може да се възстанови нивото на езерото.

52

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Нено Димов вече е обвиняем и за концесията на ски зоната в Банско

31.01.2020

Обновена

3814 17
И Фандъкова, и Теменужка Петкова ще решават кризата в Перник

17.01.2020

Обновена

4986 11
Нено Димов е изкупителна жертва, твърди Каракачанов

16.01.2020

8429 15

Коментари

Страници

ЗИЛ131

Г-н Димов, да ви издам един секрет аз. Глупава вода няма! Направете си сам извода.

dumdim

нено е по-умен и от слънцето, и от въздуха, и от водата ?

Предводител на ...

Шабленското езеро е давало вода за напояване на 10 000 декара през годините, тоест имало е перманентно източване. Това го е държало в добро състояние

Тцъ, тцъ ...

И откога така съ ползува и рефрешва туй ми ти езеро, от времето на Варненския халколитен некропол, от Троянската война, от Овидий насам или още от последния ледников период?

маргаритка2

От мезозоя.

 

маргаритка2

Изглежда 10 000те декара вече са застроени и поради това няма нужда от напояване.

маргаритка2

Притеснително е хвърлянето на 5 млн за съоръжението " подкупване общинари".

 

Нено не е разбрал, че защитата е към птиците, а не към рибарите.

Те пак ще дойдат - на който не му се седи при жена му, няма къде да ходи!

Предводител на ...

Нено Димов каза, че по думите на кмета на Шабла каналът е бил 1 метър, но водата сама го е разширила.

No comment ...

Ако Нено Димов приема думите на всекиго за чиста монета, вероятно няма твърде високо мнение за себе си, предвид онова, което (заслужено) чува всеки ден по свой адрес.

Иначе е трогателна тая гадна вода, която успяла да разшири канала дор до десет пъти.

 

http://nws2.bnt.bg/p/s/h/shabla-bgnes-637300-810x0...

 

https://webnews.bg/uploads/images/44/3444/413444/7...

 

Водичка, кво да я правиш ... нанайси феродо и тва е ...

Лoвkия

Дори и водата вече му прави сечено.

inventus

На времето шабленските ловци скъсваха юрдеците на това езеро. Както и дивите гъски по време на прелета им. Сега не знам как е. Сигурно не ги пускат да минат покрай езерото с пушките.От това състоянието на езерото видимо не се е подобрило но волунтаристките мераци на еколозите се реализираха. Както стана и със Бургаското  и Поморийското езеро.

ЗИЛ131

Значи в Шабла на времето си е имало бракониери, предполагам и сега. Ловният сезон на пернатите е строго определен и за това не ти трябва зелен волантарист да ти креска. 

Предводител на ...

На времето шабленските ловци скъсваха юрдеците на това езеро. Както и дивите гъски по време на прелета им.

Ма тва преди, по време на или след редовното му източване в морето?

inventus

Не съм чувал да са го източвали в морето а и на лов там не съм ходил. Прекалено далеч ми идва. Но съм ходил по други поводи и общо взето познавам картинката там. Също и съм разговарял с местните ловци които както всички ловци колкото и да преувеличават и на десет едно да им признаеш пак е много. И с очите си съм виждал колко много и всякакъв дивеч има там.Добро място за лов беше...

fierсe
снимка на fierсe

вода без движение се обръща на блато!

скоро ще си имаме и там едно огромно блато!

bay Dragan

Май когато изпускаш водоем, тинята и фъшкиите остават на дъното, а водата изтича.

А когато всичко се разбърка, то тинята и фъшкиите първи изплуват .

TheBoss

Не случайно там се развъждаха фазани и Тато имаше резиденция в района.. тва за ловеца по-горе.

Предводител на ...

Гледам, че тук няколко светли ума повтарят папагалски думите на Умен Нено, из чиито уста пък вчера цял ден глаголеше шабленският кмет Мариян Жечев (ГЕРБ):

"Някогашното езеро се превръща в блатоооооооо, ааааааа, уууууууу, оооооооо, ако не го източим, краааааай".

Какво обаче ни казват по-старите карти?

Нека видим името на Шабленския водоем към началото на 80-те години:

https://kade.si/#BG50K=15/3179028.91/5400139.18/0

Ти да видиш!

Нека видим как се е казвало към 50-те години на XX век:

https://kade.si/#BG5K=16/3179767.72/5400485.9/0

Ти да видиш again!

Локумчета за осемдесетпроцентни гербаджийчета.

TheBoss

Зелената мафия се занимава изключително и само с проекти от които ще изкрънка пари или ще успее да изнуди за дарение. Т'ва е доказан факт. При това, доказано лъжат и мажат. Тия требе да ги хване Цацаров и до край да разплете чорапа.

fierсe
снимка на fierсe

значи го оставяме да си е блато и решаваме всички проблеми!?

TheBoss

Чудя се, ако предводителя имаше нива в района, дали пак щеше да се изплющи пак така след поредното наводнение на имота му ?!

nikipsh
снимка на nikipsh

Ако четеш картите: много точно е дадена разливната зона на блатата през 50-те години. Ако имаш нива в разливната зона, тя не е на дядоти, а присвоена с фалшива реституция от държавата. Ако държавата ти е опростила и разрешила нива в разливната зона - природата отстоява своето и ще ти го отнеме ....

Предводител на ...

значи го оставяме да си е блато и решаваме всички проблеми!

Попитах: откога Човекът е поел грижата за водоема и какво е правил горкият водоем преди въпросната грижа?

Вероятно е брал душа в течение на милиони години, м?

fierсe
снимка на fierсe

нали това ти отговорих, оставяме го само на него си!?

ако иска да е езеро, езеро да е, ако иска да е блато, блато да е!?

Предводител на ...

ако предводителя имаше нива в района, дали пак щеше да се изплющи пак така след поредното наводнение на имота му ?!

Ский ся, умен дъбос.

Некога едни прости ора, камунези, от тия, дето те лишиха от мишление и английски, направиха едни хидротехнически съоръжения около тия водоеми, които поемаха почвената влага от земята и не позволяваха да се стига до това, което ти наричаш "наводнения". На практика те я превърнаха в обработваема.

После се появиха едни такива като тебе, дето отеб@ха тая работа и оставиха всичко това на самотек, щото това беше неква проста, комунистическа, колективистична простащина, досущ като полезащитните пояси на Добруджа, които бяха изсечени постепенно.

Не само това, ми започнаха да рушат изоставеното съзнателно. Ено такова, дето комунистите му беха виновни за всичко, пред очите ми засипваше с багерче част от оцелял отводнителен канал при Пшеничево, за да си го затлачи и да си ловка червеноперчици там. То и затова някогашното заблатено Новозагорско поле днес пак си се заблатява всяка пролет.

И сега при рухналата инфраструктура новите осемдесетпроцентници се усетиха, че нивите им били заблатени (нота бене, нали ми следиш мисълта!, ако не беха гадните камунези там немаше да има изобщо ниви!!!, а традиционните блата) и му намериха колая, като унищожиха хилядолетната пясъчна коса и източват езерото в морето.

Ся просветнА ли ти малко, дъбосе?

TheBoss

Да бе, светна ми. Сега разбирам, че в цяла западна европа е едно голямо блато, щото там е нямало камунисти да опраят заблатяванията.

Веднага си личи, че в западна европа няма нито една читава нива и са се хранили с камунистки дамати и картошки. 

 

Предводител, ти си не просто фар към миналото. Направо си като безкрайно мощен чук върху наковалнята на фундаменталната истина. Прецакваш всеки факт в удобна за теб форма.

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Гледам на картата ти, Августейши, едни голееееми дюни преди Шабленското блато. Там сега галиба има едни ресторанти, комплексчета, панорами, сий-фууд тераси... 

Предводител на ...

Къмпингът, уважаеми колега, бе направен на ниския нос между Тузлата и голямото блато, който стига току до плажната ивица ерго до брега.

Огромните пясъчни коси с дюни, широки до 150 метра и дълги километри, отделящи двата водоема от морето, стояха недокоснати от човешки ръце.

После се появиха дъбосите и отпочнаха северната коса по описания от теб начин.

След това - както утверждает Димо I Умний - прокопаха с плажна кофичка и лопатка миниручейче през косата - от езерото до морето. Гадната езерна вода го разшири до състояние, сходно с канала Чернавода - Констанца.

Та такива ми ти работи ...

Предводител на ...

Да бе, светна ми. Сега разбирам, че в цяла западна европа е едно голямо блато, щото там е нямало камунисти да опраят заблатяванията.

Там заблатяванията са оправени в общи линии докъм момента, в който Маркс сяда да си пише Манифеста.

В това число влизат и коритата на реките - ако не знаеш, дъбосе, а ти нема как да го знаеш, щото комунистите ти забраниха да учиш езици - Тиса е изправена и в резултат на това съкратена от 1429 км на 966 км, в резултат на което днешната Източна Унгария престава да бъде едно огромно мочурище.

 

Но в невероятния икономически тигър България, в невероятно напредналата и задминала целия свят още къде Балканските войни България, в хеви индустриализираната и великолепно уредена царска България тая работа се наложи да се върши едва от тъпите, гадни камунези, които - да не забравяме - те лишиха йоще и от английския език.

TheBoss

Ся, да разбираме ли, че в цяла западна европа са си опраили блатата без наличието на камунисти, но пък България без камунисти е щяла да си остане блато ? ?

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Гадните камунези бяха извършили и една гнусна всеобща комасация, ама Дъбосите светкавично й видяха сметката. 

Сега върви вторична латифундистка комасация от кумирчетата на лишения от английски. 

Всичко цъфти и върже... 

И на мястото на гнусни блата край морето, наводняващи мазетата на грижливите стопани, ще изникнат езерца с декоративни рибки и басейнчета със специални конструкции за балконинг на къркани англичанчета... 

Всичко хубаво тепърва ни предстои! 

TheBoss

Извършиха една огромна кражба не само на нивите на българите но и на пенсиите им.  1996/1997 пък довършиха започнатото и ограбиха и последните им спестявания.

 

Какво ще правят хората със земите си е техен личен избор. За радост, не е твой.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш