Медия без
политическа реклама

Министър Ангелов: Не можем да реорганизираме системата още утре

Системата е пренатоварена, подкрепям носенето на маски от всички ученици, каза още той

18 Ноем. 2020
Костадин Ангелов
Илияна Кирилова
Костадин Ангелов

Не може да се очаква светкавично реорганизиране на болници на такива, които да приемат само пациенти с COVID и такива, които да бъдат единствено за болни, които не са с коронавируса. Това призна пред БНТ здравният министър Костадин Ангелов.

"Болниците ще се избират и предлагат от регионалните щабове. До края на седмицата очакваме техните предложения. През следващата вече ще има заповед на министъра в мое лице кои болнични заведения ще бъдат за COVID пациенти и кои ще бъдат без. Както е известно, трябва заболеваемостта да стигне 600 на 100 000 души на 14-дневна база, за да има болници, в които да се лекуват пациенти, които са без COVID. Реорганизацията на системата не може да се случи от днес за утре или с щракане с пръсти. Броят на инфекционистите у нас определено е малък. Това ще се промени, но също не веднага", обясни министърът.

Днес той ще има разговори с представители на Българския лекарски съюз и Българския фармацевтичен съюз. По този повод Ангелов заяви: "Ще има преговори със съсловията, но аз срещам там неразбиране на проблемите. Кризата доведе до там, да паднат всички маски. Видяха се истинските лица на хората, истинските проблеми, които не са никак добри." На тази среща ще се търси и консенсус по въпроса с денонощните аптеки.

Министърът обаче е категорично против продажбата на лекарства по магазините. "Безразборната употреба на лекарства, например на парацетамол, е рискова за живота и здравето на хората. Не се лекувайте през "Фейсбук", не прибягвайте до рецепти, които се разпространяват по интернет", призова той.

Костадин Ангелов за пореден път се опита да успокои, че на национално ниво няма недостиг на медикаменти. Имало само повишено търсене и презапасяване. Но в същото време призна, че са поръчани допълнителни 362 000 шприци нискомолекулярен "Хепарин" за бременни, който трябвало да бъде доставен до края на месеца или началото на следващия.

"Системата е абсолютно претоварена... Но не ми се струва, че нещата се изпускат от контрол", влезе в друго противоречие министърът. Той обяви, че се обсъжда отпадането на карантината за контактни лекари и медицински сестри, за да не се стига до затваряне на цели отделения заради един заразен медик. За целта обаче бил нужен "абсолютен консенсус" на експертно ниво. Такова съгласие ще се търси и с образователното министерство по отношение на мерките в училищата. Ангелов поддържа идеята всички ученици да бъдат с маски в училищата, включително и в час.

Министърът се спря и на въпроса с оставката на шефа на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев. "В онзи момент той имаше сериозни лични мотиви да подаде оставка", обясни Ангелов по адрес на Пенчев, който по-късно се върна в инспектората като заместник-директор.

Междувременно "Нова телевизия" съобщи, че в Белодробната болница в Троян снощи около 20:30 ч. се е спукала кислородна тръба, захранваща отделение за хора с пневмонии. "Става дума просто за спукана тръба, днес проблемът ще бъде отстранен, а причините установени. Осигурен е алтернативен начин за подаване на кислород на болните", заяви кметът на града Донка Михайлова. Тя допълни, че не е имало никакви материални щети. Не са били застрашени също така животът и здравето на над 60 пациенти, диагностицирани с COVID-19, които са настанени там.

Инцидентът се случва два дни, след като премиерът Бойко Борисов разпореди на службите за пожарна безопасност започнаха проверки по всички болници, в които има кислородни инсталации. Акцията бе провокирана от трагичния случай в румънска болница, при която 10 пациенти с коронавирус загинаха при пожар в интензивно отделение.

Последвайте ни и в google news бутон