facebook
twitter

Горещи новини

Лихвите ще тръгнат нагоре през втората половина на 2019 г.

1707
Pixabay

Идва краят на ниските лихви по кредитите. От Асоциацията на банките у нас очакват цената на заемите да започне да нараства през втората половина на 2019 г. Това ще засегне, както новите, така и вече отпуснатите заеми, съобщава bTV.

Очакванията са нарастването на лихвите да е на малки стъпки. Финансистите съветват хората да имат едно наум, когато планират взимането на заем. Пресмятайки колко ще връщат месечно на банката трябва да предвидят, че вноската ще нараства.

При 20-годишен жилищен кредит от 70 хил. лв. с 3,5% – месечната вноска в момента е 406 лв. Ако лихвата нарасне с 0,25% - това ще означава 415 лв. месечна вноска. В един по-краен вариант обаче, ако лихвите нараснат с 2%, това ще оскъпи заема с 72 лв. месечно.

Много българи вече преживяха едно болезнено рязко вдигане на лихвите при финансовата криза през 2008 г. Според банкерите, финансовите институции у нас следват тенденциите в Европа. А ориентир може да са ни и Съединените щати, където лихвите на няколко пъти нарастват с по 0,25 пункта през последните години.

"Идва краят на ниските лихви навсякъде, не само в България. Добрата новина за депозантите е, че най-сетне нулевите лихви ще започнат да се заменят с нещо положително”, коментира банкерът Петър Андронов.

Съветът на финансовите консултанти е, когато започнем да мислим за заем, никога да не взимаме кредит с месечна вноска на ръба на възможностите си в момента. Според финансистите, хората със стари кредити отсега трябва да си погледнат договорите и общите условия - там трябва да е записано при какви обстоятелства и на какъв период банката може да променя лихвата.

Ключови думи:

крадити, лихви, банки
16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Може ли Давид да пребори банковия Голиат
Социалистът Бърни Сандърс се оказа милионер в САЩ

17.04.2019

1131 6
Финансисти: При източени сметки банката трябва веднага да ги възстанови

22.02.2019

Мила Кисьова

786

Коментари

paragraph39

/:/Според финансистите, хората със стари кредити отсега трябва да си погледнат договорите и общите условия - там трябва да е записано при какви обстоятелства и на какъв период банката може да променя лихвата.

..........................................................................................................................

Банките НЕ трябва да могат едностранно да променят лихвите/освен ако намалят лихвата по кредитите или увеличават лихвите по депозитите/!  

Банките да са мислили, когато са ги определяли лихвите при сключването на договора за кредит!!! 

onzitam

Ти да си мислил когато си теглил кредит. В договора всичко е описано, вкл. и възможното увеличение на лихвите.

След като са те предупредили за такава възможност, банките могат да те въртят и от двете посоки....бавно и без вазелин. Решението не е в създаването на регулатор, а в приемането на закон за фалит на физически лица. Тогава и само тогава банката ще носи солидарна отговорност с длъжниците които не могат да обслужват кредитите си. 

kempes

Браво колега, много смислен отговор, типично по банкерски. Особено първото ти изречение.

дренски

 А пенсионерите как ще плащат...

ablepsia

финансовите институции у нас следват тенденциите в Европа. А ориентир може да са ни и Съединените щати

 

Май голямата криза вече върлува, но зсега  се мълчи да не се разбунват духовете на простолюдието.

 

Solace

Богатите стават по-богаги, бедните - по-бедни. Не е от вчера, няма да е до утре.

Заможни хора вземат сериозни заеми (днес имах кредитно предложение за човек с месечна заплата 65 хиляди лева, искаше 1,5 милки за 7 години и вноска 18 хиляди месечно) за инвестиции в имоти. По-голям кредит се договаря с ниски лихви и без някои такси. Обратното - човек, работещ в Пешо ООД, в общия случай е на висока лихва, и търси кредит за посрещане на извънредни харчове. За дълъг срок (щото не може да си позволи висока вноска), което в крайна сметка оскъпява кредита. И плаща като поп такси за разглеждане, усвояване и т.н. 

Не случайно Андронов обяснява колко хубаво щяло да е за депозантите - разбирай хората със спестявания и възможности.

Такава е банковата система тук, така е и по цял свят. И пак казвам - не от вчера и не до утре...

 

П.П. лихвите ще се вдигнат с не много в 2019 г., почти няма да се усети. Пък и до "две кутии цигари" е поносимо, явно...

onzitam

Заможни хора вземат сериозни заеми (днес имах кредитно предложение за човек с месечна заплата 65 хиляди лева, искаше 1,5 милки за 7 години и вноска 18 хиляди месечно) за инвестиции в имоти.

И това предложение е от физическо лице? Този трябва да е ненормален! 

kaily
снимка на kaily

Какво работи тоя с тая заплата?

onzitam

Нещо което ти явно не можеш!

ablepsia

Ей го, Кайле, тоз лектор у МВФту, СБту и прочието изедници:

https://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/107/a/p...

 

Петър Андронов е роден през 1969 г. Владее английски, немски и руски език. От март 2008 г. е главен изпълнителен директор на СИБанк, член на УС на Асоциацията на банките в България. От октомври 2007г. е Представител на Асоциацията на банките в България в Комитета по банков надзор към Европейската банкова федерация. От 2002 г. до май 2007 г. е главен директор на управление „Банков надзор”, Българска народна банка.

От 1997 г. до май 2007 г. Петър Андронов  е участник в изготвянето на действащото надзорно банково законодателство, в това число Закона за кредитните институции, Закона за допълнителния надзор върху финансовите конгломерати, надзорните наредби на БНБ, указания и др.

Завършил е Университет за национално и световно стопанство - София в периода 1990-1995 г., специалност „Финанси”, профил „Банково дело”. От 1995 е преподавател в УНСС, катедра „Финанси”, във ВУЗФ и в НБУ/МБИ дисциплини „Основи на финансите” и „Банково регулиране”. От 1997 участва и презентира в повече от 30 семинара, курсове и обучения организирани от централни банки, Базелския комитет, Института по финансова стабилност, МВФ, СБ и други. От 2003 г. е гост-лектор на МВФ

baykata

Несъбираемите кредити са в такива размери , че при един обективен одит на ЕБ(стартиращ за 6 банки от 01.2019), ще цъфне всичко. В тази връзка , вдигането на лихвите е логично и неизбежно. Обективността обаче е под-въпрос , ако ще има политическо решение за приемането ни в шенген.

А това е в съседната тема:https://www.segabg.com/hot/bnb-shte-kazva-hora-kak...

Solace

Как точно определи размера на несъбираемите вземания като потенциално разцъфтяващ системата? За трите български банки в 6-те проверявани може, и вероятно има такъв портфейл, в чуждите - не. Още повече, че Уникредит продадоха 250 милиона лоши (не несъбираеми!) кредити, т.е. поизчистиха... 

И, Шенген няма общо с банковата система...

baykata

Още повече, че Уникредит продадоха 250 милиона лоши (не несъбираеми!) кредити, т.е. поизчистиха... 

Интересно на кого ги продават и за каква сума. Публична тайна е че по-големите банки прехвърлят необслужваните кредити в собствени фирми.

И, Шенген няма общо с банковата система...

Има , защото влизането в еврозоната е обвързано с въвеждането на еврото.

Solace

Т.е. Чехия, Дания, Швеция, Унгария, Латвия, Литва и Полша, плащат в евро? Или в местни валути, пък са в Шенген? Ти да видиш...

Мусаил

Това ще засегне, както новите, така и вече отпуснатите заеми

Не се и съмнявам. Ние сме единствената държава в ЕС, в която няма частен фалит. ЕДИНСТВЕНАТА. С любезното съдействие на Разбойко!

kempes

Науката все още не е дала категоричен отговор на въпроса:"Банкерите хора ли са или човекоподобни ?"

Изследванията продължават.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×