Quantcast

Медия без
политическа реклама

Каракачанов: Не очакваме наплив на мигранти

20 Окт. 2019
Илияна Кирилова
Красимир Каракачанов

„Няма основания да очакваме увеличение на мигрантския натиск върху България след последната ескалация на напрежение в Сирия“. Това коментира вицепремиерът Красимир Каракачанов във Варна. 

Той обясни, че бежанците от района на конфликта се изнасят към вътрешността на Сирия и към Ирак, а не към Турция и Европа. Все пак Каракачанов призна, че има риск - "ако кюрдите прекратят охраната на лагерите с джихадисти, част от тях отново може да подновят военните действия или да се смесят с други имигранти и да се отправят към Европа“.

В България в момента ситуацията е спокойна и натискът е минимален, допълни Каракачанов и изрази своето лично мнение, че турският президент няма да пусне мигрантите към Европа, тъй като рискува да се окаже в пълна изолация“.

Военният министър прогнозира, че договор  многоцелеви кораби за Военноморските сили може да има през пролетта на 2020 г. По предварителни данни най-вероятно и двата плавателни съда ще бъдат строени у нас, по-точно във Варна. „Която и корабостроителница да бъде избрана, ще има възможност да усвои умения за строителство на бойни кораби“, посочи министърът, цитиран от Novini.bg.

Каракачанов каза, че увеличението на заплатите на военните догодина е сигурно, като ще има диференциация и служещите в по-тежките бойни поделения ще получат повече средства. 
 

Още по темата