Quantcast
Фандъкова: Никога не съм казвала, че няма да увеличавам данъци | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Фандъкова: Никога не съм казвала, че няма да увеличавам данъци

2868
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Никога в предизборната кампания не съм казвала, че няма да се променят данъците в София. Това заяви пред бТВ столичният кмет Йорданка Фандъкова.

След местния вот Столична община обяви, че ще вдигне налозите за колите и тези за сделките с имоти и автомобили.

„Когато говорим, че искаме по-чист въздух, трябва освен насърчителни, да сме готови да предприемем и рестриктивни мерки. Старите автомобили трябва да плащат по-високи данъци, отколкото тези, които не замърсяват. Това е едно от предложенията, които ще бъдат предложени за обществено обсъждане в рамките на един месец”, обясни Фандъкова

Кметът на София увери, че данък сгради и такса смет няма да бъдат променяни.

Около 18 млн. лв. се очаква да постъпят като допълнителен приход от по-високите данъци за старите автомобили. Част от тези средства ще отидат за подобряване на градския транспорт, а другата - за залесяване и откриване на нови паркове, уточни столичният кмет.

Очакванията на Столична община са следващата година да бъдат събрани и около 20 млн. лв. от увеличението на налозите за сделките с имоти и автомобили. С тези средства ще бъдат ремонтирани малките улици, тротоари и паркингите в столичните квартали. Половината от парите ще бъдат предоставени директно на районните кметове, обяви Фандъкова.

"Някои колеги обаче се дърпат. От "Демократична България" смятат, че не трябва да се увеличават данъци, а трябва да се намаляват тези на по-чистите автомобили. Данъците за най-чистите автомобили обаче са на долната граница по закон и те не могат да бъдат намалявани. Ние не предлагаме тяхното увеличение", поясни още Йорданка Фандъкова.

По повод мерките срещу замърсяването на въздуха Фандъкова посочи, че в новата наредба за жилищата, която се подготвя, ще бъде заложено изискване, който ползва общинско жилище, да няма право да се отоплява на дърва и жилища. Вече е започнало и изпълнението на двата проекта за безвъзмездна подмяна на около 20 000 отоплителни инсталации на домакинства. Обявени са и районите, в които ще се работи по проекта. От 20 януари започва кандидатстването, а кметът на София призова хората да бъдат активни.

Още няколко кметове в страната обявиха, че от догодина вдигат данъците за автомобилите, такса смет и данъците при сделки с имоти и автомобили - Пловдив, Русе, Хасково, Враца, Габрово, Сливен.

Ключови думи:

Фандъкова, данъци

Още

Догодина - без промяна на данъците, но с по-голям осигурителен таван

27.11.2021

Обновена

МИЛА КИСЬОВА

7336
Спецов: Разследваме укриването на данъци от руска петролна фирма

27.11.2021

Обновена

4190
Фирмите са платили 30% повече данък печалба в кризата

02.11.2021

Обновена

876