facebook
twitter

Горещи новини

Електронните цигари са вредни, твърди СЗО

1781
Pixabay

 

Електронните цигари „без съмнение са вредни", обяви Световната здравна организация (СЗО).


Електронните цигари - устройствата, захранвани с батерии, които позволяват на потребителите да вдишват никотин, също водят до пристрастяване,като са особено популярни сред по-младите хора.

Макар този начин на използване на никотина да излага потребителите на по-ниски нива на вредни вещества, и той носи  "рискове за здравето" на потребителите, категорични са от СЗО.

"Въпреки че специфичното ниво на риск, свързано с ENDS (електронни системи за доставяне на никотин) все още не е окончателно оценено, те несъмнено са вредни и следователно трябва да бъдат предмет на регулиране", казва СЗО в нов доклад за глобалната епидемия от тютюнопушенето.

В повечето страни, в които ENDS вече са популярни, повечето потребители продължават да пушат и обикновени цигари, се отбелязва в доклада.

 

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Депутатите гласуваха данък "Биг брадър" за цигари и алкохол

29.11.2019

МИЛА КИСЬОВА

1005 3
Обвиняемите за "най-голямата" фабрика за цигари се отърваха с мижави присъди

16.11.2019

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

2963 5
Прокуратурата тихомълком е обвинила двама души за изнудване на Пеевски и Доган

Коментари

Johnny2965

Често ми се налага да взимам решения, свързани с кариерата на дадени хора. Тютюнопушенето е едно от нещата, които смятам за недостатък на тези хора. Най-малкото като индикатор за здравната им култура.

onemanband

 ...Глуп@k  си ми ти драги...Глуп@k , с ВЗЛОМ! 😂

Хулиган

Откажете ги бе хора!

Както е казал Марк Твен, много е лесно, той лично го бил правил 100 пъти.

А по тукашните земи си има и сериозни причини за отказване от цигарите...

http://www.drago.info/index.php/2017/11/22/kak-gi-...

Сичко е шес

Да ги откажем, ама с бюджета ко праим тогава?

Пушим щот сме патриоти, не за друго!

SvSophia
снимка на SvSophia

Тютюнопушенето е едно от нещата, които смятам за недостатък на тези хора. Най-малкото като индикатор за здравната им култура.

Промотираната, в интерес на легализирането на марихуаната и други интереси, политкоректност вреди на бизнесЪТ и на качествата, "глупако" (обръщението в кавички не е лична обида, а цитат от заглавие на г-жа Марини в рубриката "Наблюдател", господа и госпожи модератори!!!).

 

Аз пък познавам ени - няколко - професори, доктори на химическите науки (спестявам имената, за да не вляза в нарушение на Закона за защита на личните данни, щото не съм НАП, минфин и пр. министери и минпреди Се пак, за да мога безнаказано да си го позволя), с по над хиляда цитата (хиляда, "глупако"!!!) из все импактфакторни списания по света - в "ония", но и в тия години!!!, с организирани от тях производства, носещи сериозни приходи на държавата, които пушеха и пушат като змейове.

 

Ефективността и професионалните качества, "глупако", дотук са дърпали света напред, а не квотните политкоректни простотии на сбърканящината, наречена евфемистично "политкоректност". Тия простотии ще отминат, както са отминавали всякакви други угодни на разни "елити" простотии в историята, и - дай Боже!, като отминат, пак такива "недостатъчни" и с ниска "здравна култура", доколкото са оцелели, ако евентуално, неполиткоректници да измъкват политкоректни фанатици като Вас от бездната.

 

Не Ви питам, защото съм законопослушна, Вие на колко народ давате хляб в ръцете, щото гореспоменатите са осигурили хляба на стотици в дългия си професионален пушачески живот. Някои от възпитаниците им си вадят хляба, че и маслото и салама, в ени далеки чужбини, като уважавани специалисти.

Johnny2965

Разбирам упреците Ви към моята позиция. Но са ми забавни аргументите Ви. 

Дано да познавате и непушачи, допринесли за обществото не по-малко от цираните. 

SvSophia
снимка на SvSophia

Просто, ясно и обобщено:

Оценката за професионалните качества и приноса на една личност към обществото не върви по признаци като пушач-непушач, веган-невеган, фитнесзалстващ-нефитнесзалстващ др. под. измишльотини еднодневки, защото те, освен че са ирелевантни в случая, са и набъркване в правото на личен избор и ограничаване на личната свобода. 

маргаритка2

Младите пушат от роботче, тъй като им забраниха пушенето в сградите.

 

Относно отношенията работодател-работници и пушенето:

 

Вкарването на съвсем различно условие, просто е опция да разкараш качествен кандидат и да назначиш протеже.

В големи колективи пушачите биеат законно отделени и започват да контактуват помежду си, което е нежелано от посредствения мениджмънт.

Shaaban_bin_Robert

Ясно е едно. Преобладаващото мнозинство от хората са убедени, че цигарите са ако не полезни, то поне са безвредн. В такъв случай аз не мога да разбера защо чл. 30, ал.2 от Закона за тютюна и тютюневите изделия гласи:

Забраняват се предлагането и продажбата на:

1. тютюневи и свързани с тях изделия на територията на детски ясли и градини, училища, общежития за ученици, лечебни и здравни заведения и на техните прилежащи площи;

2. тютюневи и свързани с тях изделия на спортни прояви и обществени мероприятия, организирани за деца и ученици;

3. тютюневи и свързани с тях изделия на и от лица под 18 години;...

 

Най-вече ми е непонятна сакралната възраст 18 години. Хайде, едно време на 18 години се завършваше училище, с изключение на техникумите и езиковите гимназии. Сега училище се завършва на 19 години.

Може ли някой да ми обясни какви промени настъпват в организма на човека та нещата, които до 18-годишната му възраст са били вредни, след 18-тия му рожден ден тутакси стават безвредни и дори полезни.

 

Подозирам, че този член е някаква кампания на тютюневия монопол? Защото знайно е, че забраненото е най-сладко. Прочее тази забрана никой не я спазва. Минете покрай произволно училище преди да са започнали часовете или в голямото междучасие и ще се убедите  в това.

kokaracho

И едно време и сега е прието, че на 18 г. си достатъчно зрял за вземане на самостоятелни решения - ставаш пълнолетен. И получаваш разни екстри - да работиш, без да питаш, да пушиш и пиеш алкохол, да караш автомобил (трезвен) и т.н.

Диагностик

Една от най-известните личности у нас др. Нинова също употребява този наркотик. Това не й пречи да целува другари, да изрича пламенни речи, да спортува (язди, качва се на колело). 

Всеки има правото сам да решава, от какво иска да се разболее.

 

https://cache2.24chasa.bg/Images/Cache/412/Image_7...

segal

Често забраните за пушене са свързани с пожарна безопасност. 

С електронните цигари пожаробезопасността се решава. В САЩ дъвчат тютюн, което е един джентълменски подход, защото няма да сработи пожарната аларма, но също не принуждаваш децата и бременните около теб да гълтат психоактивните вещества, катрана, радиоактивните елементи и другите отрови, характерни за цигарения дим. Щото някой може да реши, че му атакуваш бебето химически, а не знаеш колко може да е въоръжен. 

Друг е въпроса, че законово, чисто технически, вдишването на цигарен дим е лека телесна повреда, а принудителното поемане на цигарен дим си е посегателство върху личността и то в няколко аспекта. 

Весело е - пушачи пишат закони за цигарите. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×